Dogovorena vlada Slovačke

Dogovorena vlada Slovačke

Čelnici partija Smer i Glas, Robert Fico i Peter Pelegrini, saopštili su danas na konferenciji za medije da su postigli sporazum o formiranju Vlade Slovačke.

Partija Smer pobedila je na izborima sa 23 odsto glasova, stranka Glas je bila treća sa podrškom 14,7 odsto birača, a treći koalicioni partner je konzervativna populistička Slovačka nacionalna stranka, koja je osvojila 5,6 odsto. Te tri partije u novom sazivu Skupštine Slovačke imaju 79 od 150 poslanika.

Usaglasili smo osnove koalicionog sporazuma, koji želimo da potpišemo što je pre moguće, rekao je Fico, prenosi Politiko.

On je kazao da će se nova vlada suočiti sa višestrukim fiskalnim i geopolitičkim izazovima, ali smatra da je njihovo prethodno iskustvo vođenja Slovačke – od 2006. do 2010. i 2012. do 2020. – pokazalo da mogu da budu na visini zadatka.

Ako idemo u pakao, onda da to bude na velikom belom konju, kazao je Fico, parafrazirajući slovačku poslovicu.

Pelegrini je rekao da Slovačka više nema ni vremena ni luksuza da formira vladu čiji članovi uče kako da vladaju i biće im potrebni meseci, ako ne i godine, da premoste međusobne ekstremne ideološke razlike.

Zato sam uveren da je naša odluka da se pridružimo ovoj koaliciji ispravna, rekao je Pelegrini.

U skladu sa današnjim dogovorom, Smer će imati premijera i šest ministarstava, Glas sedam, a Slovačka nacionalna stranka tri ministarstva.