COVID može povećati šanse za imunološke poremećaje kao što su Kronova bolest, alopecija

COVID može povećati šanse za imunološke poremećaje kao što su Kronova bolest, alopecija

U retkim slučajevima, neki pacijenti mogu razviti autoimunu bolest nakon napada COVID-a, izveštavaju korejski istraživači.

Stanja kao što su alopecija (gubitak kose), psorijaza, vitiligo (bele mrlje na koži), vaskulitis (zapaljenje krvnih sudova), Kronova bolest, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis, Stillova bolest kod odraslih (bolni kožni osip), Sjomenenov sindrom bolest), ankilozni spondilitis (kičmeni artritis) i sarkoidoza (uvećani limfni čvorovi) mogu biti izazvani infekcijom COVID-19, navodi se u novom izveštaju.

Pacijenti sa COVID-19 su se suočili sa 12% do 74% većim izgledima za različite vrste alopecije, utrostručenim rizikom od vaskulitisa, 68% većim izgledima za Kronovu bolest i 59% većim za sarkoidozu, pokazalo je istraživanje.

„Naši nalazi naglašavaju značajnu povezanost između infekcije SARS-CoV-2 i razvoja autoimunih i autoinflamatornih poremećaja. Ovo naglašava potrebu za sveobuhvatnim medicinskim pristupom koji obuhvata i akutne manifestacije i potencijalne dugoročne komplikacije COVID-19. “, rekao je vodeći istraživač dr Sung Ha Lim, sa odeljenja za dermatologiju na Medicinskom koledžu Vonju Univerziteta Ionsei u Južnoj Koreji.

„S obzirom na značajnu globalnu populaciju preživelih od COVID-19, budno praćenje hitnih autoimunih bolesti je najvažnije za pravovremenu intervenciju“, dodala je ona.

Ova studija naglašava prethodne nalaze, rekao je dr Mark Sigel, profesor medicine na NIU Langone Medical Center u Njujorku.

„Verovatno je zato što kada se branite od COVID-a, nastaju interferoni koji izazivaju upalu, koja onda mogu da izazovu auto-antitela na organe, mišiće ili nerve tela, posebno kada imate sklonost ka toj bolesti. Siegel je primetio.

Za studiju, Lim i njene kolege prikupile su podatke o skoro 355.000 muškaraca i žena koji su imali COVID-19. Ovi pacijenti su upoređeni sa više od 6 miliona ljudi koji nisu imali COVID-19.

Lim je dodao da je težina COVID infekcije, kao i nevakcinisana, povećala šanse za razvoj ovih stanja.

„Nevakcinisane osobe su pokazale veći rizik za određene autoimune bolesti, uključujući alopeciju areatu, alopeciju totalis i Kronovu bolest“, rekla je ona.

Izveštaj je objavljen onlajn 6. oktobra u JAMA Netvork Open.

Drugi stručnjak nije iznenađen što COVID-19 može izazvati autoimune bolesti.

„Kao što svi znamo, COVID utiče na mnoge aspekte ljudskog tela“, rekao je dr Brus Hirš, specijalista za zarazne bolesti u Northvell Health-u u Manhasetu, Njujork. bilo koje prethodno postojeće imunološko iskustvo ili imunološku zaštitu, i to je imalo dubok uticaj na imuni sistem.“

Hirš je napomenuo da ova reakcija nije jedinstvena za COVID-19. „Vidimo postinfektivna autoimuna stanja. To vidimo kod drugih vrsta infekcija“, rekao je on. „Ovo nije ograničeno na COVID.

Dobra vest je da stanovništvo postaje iskusnije u pogledu prepoznavanja virusa COVID-19 imunog sistema zbog slučajeva i vakcinacija, rekao je Hirš.

I ne samo to, „Mislim da je rizik za bilo koju osobu od autoimunog stanja poput onih koji su opisani veoma, veoma nizak. Govorimo o paru od 100.000, mnogo ispod 1%“, rekao je Hirš.

Najbolja ukupna zaštita od COVID-19 je vakcinacija, savetovao je on.

„Naše imunološko iskustvo u razvoju će smanjiti sve ove različite rizike i smanjiti uticaj na nas“, rekao je Hirš. „Mislim da je jedan od načina da se dobije više imunološkog iskustva bez dobijanja COVID-a vakcine protiv COVID-a. Mislim da je uzimanje dodatnih vakcina protiv COVID-a kada postanu dostupne, uključujući trenutni pojačivač, nešto što će biti od pomoći.“