Globalna studija upozorava da bezbednost vode ugrožavaju suše i toplotni talasi širom sveta

Globalna studija upozorava da bezbednost vode ugrožavaju suše i toplotni talasi širom sveta

Povećana potražnja za vodom zbog rasta globalne populacije, zajedno sa sve učestalošću ekstremnih vremenskih pojava, ugrožava našu sigurnost vode. Bez obzira na to, malo se zna o odnosu upotrebe vode po sektorima i pojavljivanja suša-toplotnih talasa, posebno u velikim razmerama.

Da bi istražili ovo pitanje, grupa istraživača sa Odeljenja za fizičku geografiju Univerziteta u Utrehtu procenila je odgovore na sektorsko korišćenje vode tokom suša, toplotnih talasa i složenih (kombinovanih) događaja na globalnom nivou. Studija, „Reakcije sektorske upotrebe vode na suše i toplotne talase: analize od lokalnih do globalnih razmera za 1990-2019“, objavljena u časopisu Pisma o istraživanju životne sredine, pokazuje da su jači odgovori sektorske upotrebe vode pronađeni za toplotne talase u poređenju sa uticajima tokom suša.

Ovo istraživanje je prva globalna studija koja kvantifikuje odgovore na sektorsku upotrebu vode u ekstremnim sušama, toplotnim talasima i složenim događajima. Sektorski odgovori na korišćenje vode se shvataju kao način na koji na praksu korišćenja vode u sektorima (naime, domaćinstvo, navodnjavanje, termoelektrična energija, proizvodnja i stočarstvo) utiče pojava suša, toplotnih talasa i složenih događaja, koji bi mogli da dovedu do povećanja ili smanjenja njihovog korišćenje vode ili da ne pokažu posebnu reakciju na ove hidroklimatske ekstreme.

Analiziran je veliki broj podataka o sektorskom korišćenju vode na globalnom, državnom i lokalnom nivou tokom poslednjih 30 godina. „Fokusirali smo se na vodu koju koriste različiti sektori, odnosno navodnjavanje, stočarstvo, domaćinstvo, energetika i proizvodnja, jer smo očekivali posebne odgovore na pojavu različitih ekstremnih događaja“, kaže dr Gabriel Kardenas Belleza. kandidat na Univerzitetu u Utrehtu i glavni autor ove publikacije.

Analiza pokazuje da su ekstremni događaji u poslednjih trideset godina imali značajan uticaj na obrasce korišćenja vode, ali ovi odgovori se veoma razlikuju po sektoru i regionu širom sveta.

„Društveno-ekonomski faktori i planovi upravljanja javnim vodama snažno utiču na reakcije na korišćenje vode, a još više tokom ekstremnih događaja. Na primer, dok zapadne kontinentalne Sjedinjene Države smanjuju upotrebu vode tokom ekstremnih situacija, centralne SAD je povećavaju“, kaže Kardenas. Pored toga, rezultati otkrivaju da domaći sektor i sektor navodnjavanja, generalno, imaju najveći prioritet za korišćenje vode širom sveta, međutim, strože mere se preduzimaju u korist domaćeg sektora tokom ekstremnih situacija.

Analiza takođe pokazuje da toplotni talasi i složeni događaji suša-toplotni talasi u celini imaju jači uticaj na korišćenje vode u poređenju sa isključivo sušama. „Toplotni talasi i složeni događaji mogu dovesti do veće upotrebe vode kao posledica privremenog povećanja potražnje za vodom pod visokim temperaturama, koja se i dalje može zadovoljiti zbog kratkog trajanja takvih ekstrema, u poređenju sa dugotrajnijim događajima poput suše“, kaže Kardenas.

Rezultati studije pokazuju hitnost prikupljanja više podataka o upotrebi vode kako bi se bolje razumele implikacije ekstremnih događaja i klimatskih promena na različite sektore korišćenja vode i za bolje procene buduće nestašice vode.

„Naše istraživanje pruža prvi korak za procenu ponašanja u vezi sa korišćenjem vode u više sektora tokom ekstremnih situacija. Međutim, potrebno je više informacija na lokalnom nivou iz oblasti sa oskudnim podacima, kao što su Afrika i delovi Azije i Južne Amerike, da bi se bolje razumelo ponašanje u sektoru korišćenja vode. i poboljšati strategije upravljanja vodama“, kaže Kardenas.