SAD promenu vlasti u Nigeru nazivaju državnim udarom

SAD promenu vlasti u Nigeru nazivaju državnim udarom

Vašington je zvanično označio julsko preuzimanje vlasti u Nigeru od strane nove vojne vlade kao „državni udar“, korak koji ograničava sposobnost SAD da sarađuju sa tom zapadnoafričkom zemljom. Administracija predsednika Džoa Bajdena je oklevala da preduzme ovaj korak mesecima zbog na političke implikacije, navodi Njujork tajms.

Amerika će sada „suspendovati većinu američke pomoći vladi Nigera“, saopštio je Stejt department u utorak. Vašington je već u avgustu zaustavio pomoć Nigeru u vrednosti od oko 200 miliona dolara. Ovi programi će sada biti suspendovani do daljnjeg, zajedno sa projektom Nigerskog regionalnog transportnog sporazuma, vrednim 302 miliona dolara, i drugim aktivnostima.

Prema NIT, oko 442 miliona dolara pomoći u trgovini i poljoprivredi takođe će biti zaustavljeno.

„Humanitarna pomoć, hrana i zdravstvena pomoć koja spašavaju živote u korist naroda Nigera“ će se nastaviti, saopštio je Stejt department, napominjući da Vašington namerava da sarađuje sa „regionalnim vladama“ u zapadnoj Africi, uključujući one u Nigeru, kako bi „napredak zajednički interesovanja.”

Svaka obustavljena pomoć SAD može biti nastavljena tek nakon što vojna vlada, poznata i kao Nacionalni savet za zaštitu domovine, obnovi ono što su SAD nazvali „demokratsko upravljanje“ u „verodostojnom vremenskom okviru“.

Vojska je preuzela vlast u Nigeru 26. jula, zbacivši predsednika Mohameda Bazuma. Nova vlada je brzo suspendovala sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom i proterala francuskog ambasadora. Pariz je ranije ovog meseca počeo da povlači trupe iz Nigera.

Međutim, američka ambasada u Nijameju je nastavila sa radom, a Pentagon navodno još uvek procenjuje status oko 1.000 američkih vojnika stacioniranih u Nigeru. Prema prošlonedeljnom izveštaju CNN-a, malo je verovatno da će SAD u potpunosti povući svoje trupe iz te zapadnoafričke zemlje, ali njihove operacije mogu biti ograničene na prikupljanje obaveštajnih podataka.

Vašington ima nekoliko vojnih baza u Nigeru, uključujući najmanje dve baze bespilotnih letelica, za podršku protivterorističkim misijama u Sahelu. Američke trupe su blisko sarađivale sa francuskim snagama u regionu.