Policija Gvatemale počela da se bori protiv blokada puteva nakon

Policija Gvatemale počela da se bori protiv blokada puteva nakon

Policija za pobunu počela je u utorak da ukloni barikade na putevima od strane demonstranata koji su paralizovali delove Gvatemale više od nedelju dana, samo nekoliko sati nakon što je predsednik Alehandro Đamatei obećao da će očistiti puteve u zemlji, piše AP.

Više od 120 blokada na putevima otežalo je saobraćaj i poremetilo trgovinu dok hiljade farmera i pripadnika starosedelačkih zajednica zahtevaju ostavku državnog tužioca Konsuela Porasa i izražavaju svoju podršku novom progresivnom izabranom predsedniku Bernardu Arevalu.

Porrasova kancelarija ima više otvorenih istraga u vezi sa predsedničkim izborima u avgustu i uspešno je tražila suspenziju Arevalove stranke – poteze koje demonstranti osuđuju kao pokušaje da se osujeti novi lider pre nego što preuzme dužnost u januaru.

Na jednoj blokadi na glavnom putu u prestonici, nekoliko desetina policajaca za nerede stajalo je u formaciji. Došlo je do kratkog guranja sa nekim demonstrantima, a još ljudi je brzo stiglo i opkolilo brojčano nadmoćnu policiju. Blokada puta je ostala na mestu.

U ponedeljak uveče, Giammatei je u snimljenoj poruci rekao da će uhapsiti vođe protesta, za koje je tvrdio da su finansirali i savetovali stranci.

Đamateijeve izjave bile su do sada najsnažniji napad na proteste, koje je optužio da nanose štetu ekonomiji i izazivaju „vandalizam“. Komentari su ukazivali na to da je predsednik čvrsto podržavao svog generalnog tužioca koji je sankcionisan od strane SAD.

„Tražimo odgovarajuće naloge za hapšenje, kako bi pravda bila primenjena“, rekao je Giammattei. Tvrdio je da su lideri protesta „dobili podršku i savete od stranaca“, za koje je rekao da će „takođe biti uhapšeni“.

„Strani novac je prebačen u gvatemalske nevladine organizacije, a ta sredstva su iskorišćena za ishranu i plaćanje prenosivih toaleta, ukratko svu logistiku, za blokade“, rekao je predsednik.

Demonstranti traže da se okonča politički progon od strane tužilaca u Arevalou, koji je obećao da će iskoreniti korupciju i opisao slučajeve protiv njega kao pokušaj državnog udara.

Takođe u utorak, Luis Almagro, generalni sekretar Organizacije američkih država, rekao je stalnom savetu regionalnog tela da su postupci Porasove kancelarije „pristrasni i iracionalni“.

Akcije Porrasove kancelarije „podrivaju nezavisnost i tajnost glasanja i ugrožavaju demokratsku stabilnost u Gvatemali“, rekao je Almagro.

Dok je ministar spoljnih poslova Gvatemale Mario Bukaro rekao da su protesti doveli do vandalizma i da su pogodili milione Gvatemalaca, Almagro je insistirao da su bili miroljubivi, ali da su bili ranjivi na kriminalne elemente koji su želeli da ih otmu.

Poras je u ponedeljak pozvao vladu da reaguje protiv uglavnom mirnih demonstranata, koji nedeljama izlaze na ulice zahtevajući njenu ostavku zbog, kako kažu, pokušaja da se podriva demokratija njihove nacije.

Protesti su izbili u Gvatemali pre dve nedelje nakon jednog od najburnijih izbora u novijoj istoriji zemlje.

U poruci objavljenoj na njegovim nalozima na društvenim mrežama, Arevalo je rekao da Giammattei ugrožava demokratiju Gvatemale podržavajući svog kontroverznog državnog tužioca do kraja.

„Njegova je odgovornost kao predsednika da izađe protiv kršenja ustavne vladavine koju ona (Poras) sprovodi“, rekao je Arevalo. „Izlaz iz ove krize je da sednete i saslušate ljude koji su vrlo jasno izneli svoje zahteve.

Arevalo se pojavio kao politički kandidat ranije ove godine, nakon što se pozicionirao kao progresivni autsajder koji izaziva elitu koja već dugo kontroliše centralnoameričku naciju. Od tada su se on i njegova partija Seed Movement suočili sa talasima pravnih napada. Oni su se samo povećali kada je pobedio na izborima u zemlji u avgustu.

Napadi su uključivali napade na izborne objekte i suspenziju Arevalove političke stranke, što je efektivno onesposobilo njegovu sposobnost da vlada.

Takvi potezi protiv novog lidera naveli su starosedelačke grupe i ruralne stanovnike – dugo obespravljene u gvatemalskom društvu – da pozovu na beskrajni štrajk, koji je počeo sa 14 blokada. Sada dve nedelje nakon protesta, blokade su se od tada proširile i blokirale više od 80 puteva širom zemlje.

U video snimku objavljenom u ponedeljak ujutru, Poras je demonstracije protiv nje opisao kao „ilegalne“ i zatražila od vlasti da nasilno raščiste blokirane puteve i ponovo omoguće slobodan protok ljudi.

Porras i drugi tužioci su sankcionisani i povučene su im vize za ulazak od strane američke vlade, koja ih optužuje da ometaju borbu protiv korupcije i podriva demokratiju u Gvatemali.