Izrael se bliži formiranju vanredne vlade nakon napada Hamasa

Izrael se bliži formiranju vanredne vlade nakon napada Hamasa

Koalicija premijera Benjamina Netanjahua pristala je da formira hitnu vladu jedinstva sa opozicionim političarima nakon najsmrtonosnijeg napada palestinskih militanata u istoriji Izraela, saopštila je u utorak njegova vladajuća partija Likud, piše Rojters.

Glavni opozicioni lideri, bivši premijer Jair Lapid i bivši ministar odbrane Beni Gantc, u principu su se složili da uđu u vladu jedinstva nakon iznenadnog napada islamističke grupe Hamas u subotu.

Portparol Gancove partije nacionalnog jedinstva rekla je da je optimista da će biti „dobrih vesti“ da će se stranka udružiti sa Netanjahuom kako bi formirala hitnu vladu, ali nije želela da iznosi detalje o uslovima.

Sastanak Gantza i Netanijahua bio je zakazan za utorak, ali je odložen za sredu.

Sporazum političkih partija koje su inače duboko neprijateljske jedna prema drugoj naglašava razmere krize nakon što su Hamasovi naoružani napadači ubili više od 1.000 Izraelaca tokom vikenda i zarobili više od 100 drugih.

„Sada hitna vlada jedinstva!“ Ministar finansija Bezalel Smotrič, koji predstavlja stranku tvrde desnice bliske pokretu jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali, objavio je na društvenim mrežama.

Neviđene razmere napada Hamasa pomogle su da se prevaziđu ogorčene podele oko planova najkrajnje desničarske vlade u istoriji Izraela da donese zakon koji bi najvišem sudu oduzeo veći deo njegove moći.

Izrael je na napad odgovorio masivnim bombardovanjem Gaze i rasporedio hiljade vojnika oko uske obalne enklave usred sve većih očekivanja da će pokrenuti kopnenu invaziju da uništi Hamas.

U izjavi u subotu, samo nekoliko sati nakon napada, opozicioni lider Lapid je rekao da je obavestio premijera da je spreman da ostavi političke razlike po strani i „zajedno sa njim uspostavi profesionalnu, ograničenu vanrednu vladu, koja će upravljati teškim, složenim i dugotrajna kampanja pred nama“.

Izvor blizak Lapidu rekao je Rojtersu da ponuda i dalje važi ako je vanredna vlada „uska i profesionalna“.