Zelenski: Ne dozvolite Rusiji da Crno more učini „mrtvom zonom“

Zelenski: Ne dozvolite Rusiji da Crno more učini „mrtvom zonom“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak na korake kako bi se osiguralo da Rusija ne pretvori Crno more u „mrtvu zonu” za otpremu nakon što je Moskva odustala od sporazuma kojim se omogućava siguran izvoz ukrajinskog žita, piše Rojters.

Na svom prvom putovanju u Rumuniju od invazije Rusije, Zelenski je nakon razgovora sa predsednikom Klausom Johanisom rekao da je čuo „dobre vesti“ o artiljeriji i snabdevanju protivvazdušnom odbrambenom odbrambenom bojom iz zemlje članice NATO-a i Evropske unije, ali nije izneo detalje.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Johanisom rekao da će Rumunija pomoći u obuci ukrajinskih pilota kako da upravljaju avionima F-16, potpisao je bilateralnu deklaraciju o bezbednosti i ekonomskoj saradnji i pozdravio važnost veza Ukrajine sa svojim susedom.

„Partnerstvo () Ukrajine i Rumunije je faktor stabilnosti za Evropu i šire“, napisao je Zelenski na Ks, ranije poznatom kao Tviter. „Rumunija je prijatelj koji nam je pritekao u pomoć u našem najmračnijem danu i čija podrška vremenom postaje sve jača.

Podvlačeći rastući značaj Rumunije za Ukrajinu, Zelenski je rekao da će uskoro biti uspostavljen „koridor“ za odvoz ukrajinskog žita u Rumuniju preko Moldavije.

Kijev se u velikoj meri oslanja na izvoznu rutu duž reke Dunav koja svoje žito prenosi u svet preko rumunske luke Konstanca otkako je Moskva u julu napustila sporazum o bezbednom prolazu na Crnom moru, ali Rusija često napada ukrajinske rečne luke.

„Moramo učiniti sve da sprečimo Rusiju da bilo koji deo Crnog mora i Dunavskog regiona pretvori u mrtvu zonu za normalnu plovidbu“, rekao je Zelenski.

Osvrćući se na južni ukrajinski region koji uključuje dve glavne ukrajinske luke na Dunavu, on je rekao: „Radimo sa različitim partnerima na jačanju naše protivvazdušne odbrane kako u celoj zemlji tako i u regionu Odese.

Proizvodnja i izvoz hrane bili su od vitalnog značaja za ukrajinsku ekonomiju pre ruske invazije u punom obimu u februaru 2022. godine, a Kijev je počeo da traži alternativne rute za transport nakon što je Rusija sprovela de fakto blokadu ukrajinskih crnomorskih luka tokom rata.

Johanis je rekao da je 27 miliona tona ukrajinske poljoprivredne robe već izvezeno iz rumunskih luka. Zelenski, čija je zemlja veliki svetski uzgajivač i izvoznik žitarica, istakao je važnost da se ukrajinsko žito plasira u svet.

„Zajedno, Ukrajina i Rumunija su važni donatori za bezbednost, posebno za bezbednost hrane“, rekao je on.

Rumunija, koja deli granicu od 650 km (400 milja) sa Ukrajinom, otkrila je nekoliko fragmenata dronova koji su pali na njenu teritoriju dok je Rusija napala ukrajinsku lučku infrastrukturu na drugoj strani Dunava.

Zvaničnici odbrane u Bukureštu rekli su Rojtersu prošlog meseca da rumunska vojska pomera protivvazdušnu odbranu bliže selima na Dunavu i dodaje još osmatračnica u to područje.

Rumunija je takođe ovog leta saopštila da razmatra otvaranje regionalnog centra za obuku pilota F-16 koji bi na kraju bio dostupan njenim saveznicima i partnerima u NATO-u, uključujući Ukrajinu.

Potvrđujući da će se taj plan ostvariti, Zelenski je rekao: „Razgovarali smo sa predsednikom Klausom Johanisom kako da ubrzamo ovu obuku i dogovorili se da će ukrajinski piloti biti uključeni u prvi talas obuke.