Srpski državljani stigli iz Izraela na četvrtom evakuacionom letu za Beograd

Srpski državljani stigli iz Izraela na četvrtom evakuacionom letu za Beograd

Avion pun srpskih državljana koji je krenuo iz Tel Aviva prema Beogradu sleteo je večeras na Aerodrom Nikola Tesla u 21.25 časova, saopšteno je na zvaničnom sajtu aerodroma.

Ovo je četvrti po redu evakuacioni let kojim su srpski državljani koji su se zatekli u Izraelu, suočenom sa eskalacijom sukoba između Izraela i Palestinaca, uspešno stigli u svoju matičnu zemlju.

Prvi od ovih evakuacionih letova organizovan je u nedelju, a drugi, vanredni, usledio je juče posle ponoći. Organizaciju ovih specijalnih letova vodila je Vlada Srbije u saradnji sa nacionalnom aviokompanijom, Er Srbijom. Na drugom evakuacionom letu vratili su se srpski državljani koji su ranije imali karte za druge avio kompanije, koje su zbog situacije u Izraelu morale otkazati svoje letove. Još jedan redovan let stigao je juče kao deo nastojanja da se srpski državljani što pre bezbedno vrate kući.

Sukob između Izraela i Palestinaca traje već četvrti dan, a do sada je zabeleženo preko 1.800 žrtava, među kojima je više od 1.000 civila. Sukob je izbio nakon iznenadnog napada Hamasa na izraelsku teritoriju u petak, što je izazvalo intenzivne tenzije u regionu Bliskog istoka. Evakuacija srpskih državljana iz ove oblasti i njihov siguran povratak u Srbiju postali su prioritetna misija u svetlu sve veće eskalacije sukoba.