Turska je prvi put na čelu mirovne misije NATO-a na Kosovu

Turska je prvi put na čelu mirovne misije NATO-a na Kosovu

Turska je u utorak preuzela predsedavanje mirovnim snagama NATO-a na delimično priznatom Kosovu (KFOR) usred tenzija zbog oružane provokacije prosrpskih snaga krajem septembra.

Pres služba Kfora izvestila je o smeni komande.

Bivši komandant mirovnih snaga NATO-a na Kosovu Italijan Anđelo Mikele Ristuča predao je svoja ovlašćenja turskom generalu Ozkanu Ulutasu tokom ceremonije u Prištini.

Misija KFOR-a, stvorena u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, prvi put je raspoređena 1999. godine i trenutno obuhvata 27 zemalja – uključujući šest zemalja van NATO-a. Turska je drugi najveći davalac misije sa ukupno 4.500 vojnog osoblja.

NATO mirovne snage na Kosovu pojačane su nakon niza eskalacija prošle i ove godine, uključujući napad naoružanih ljudi na kosovsku policiju 24. septembra u kojem je jedan policajac ubijen. Priština tvrdi da je Srbija imala konkretan plan da pripoji severne opštine Kosova u kojima dominiraju etnički Srbi.

Nakon toga se saznalo da će Rumunija poslati četu vojnog osoblja da pojača NATO mirovne snage na Kosovu, a Nemačka 150 vojnika Bundesvera. Britanija je takođe poslala dodatne snage.