Juta tuži TikTok zbog uticaja aplikacije na decu

Juta tuži TikTok zbog uticaja aplikacije na decu

Juta je u utorak tužila kinesku aplikaciju TikTok, optužujući je da nanosi štetu deci namerno terajući mlade korisnike da provode nezdravo vreme na platformi za deljenje kratkih video snimaka, prenosi Rojters.

Odelo iz Jute je najnovija akcija koja izaziva popularnu aplikaciju u Sjedinjenim Državama i dolazi u trenutku kada Kongres već mesecima razmatra zakon koji bi omogućio Bajdenskoj administraciji da ograniči ili zabrani TikTok zbog zabrinutosti za potencijalno špijuniranje.

„Šta ova deca (i njihovi roditelji) ne znaju je da ih TikTok laže o bezbednosti svoje aplikacije i iskorišćava ih da proveravaju i gledaju aplikaciju kompulzivno, bez obzira na užasne posledice koje ona ima na njihovo mentalno zdravlje, njihov fizički razvoj, njihovu porodicu i njihov društveni život“, rekao je Državni tužilac Jute Šon Rejes u podnesku.

TikTok u vlasništvu BiteDancea, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika, poriče da nepravilno koristi američke podatke i nije odmah komentarisao.

U tužbi Jute podnetoj državnom sudu kaže se da video snimci koriste „veoma moćne algoritme i manipulativne karakteristike dizajna – od kojih mnoge oponašaju karakteristike slot mašina“ i da je rezultat „ovih manipulativnih taktika da mladi potrošači budu navučeni“.

Juta traži građanske kazne, kao i zabranu TikToku da krši državni zakon koji štiti potrošače od obmanjujućih poslovnih praksi.

Tužba Jute je slična tužbi koju je Indijana pokrenula protiv TikToka u decembru. Taj slučaj je na čekanju na državnom sudu.

Arkanzas je takođe u martu tužio TikTok i Facebook-materijal Meta (META.O) „zbog guranja platformi koje izazivaju zavisnost“.

U četvrtak će sudija saslušati argumente u tužbi TikTok-a u cilju blokiranja prve takve državne zabrane korišćenja TikToka u Montani pre nego što ona stupi na snagu 1. januara. Zakonodavno telo Montane je odobrilo zakon o zabrani TikToka navodeći zabrinutost zbog špijuniranja.

Prošle godine, grupa republikanskih zakonodavaca je rekla da su „mnoga deca izložena non-stop ponudama neprikladnog sadržaja koji im TikTokov algoritam na silu hrani“.