Sunak slavi proglašenje Velike Britanije za domaćina Eura 2028. sa Tri lava

Sunak slavi proglašenje Velike Britanije za domaćina Eura 2028. sa Tri lava

Premijer Riši Sunak proslavio je proglašenje Ujedinjenog Kraljevstva za domaćina Evropskog prvenstva 2028. sa Irskom tako što je u utorak posetio engleske fudbalere na parku Sent Džordž.

U sendviču između kapitena Tri lava Harija Kejna i menadžera Gereta Sautgejta, Sunak je pozirao za fotografije držeći 28. džemper u Engleskoj.

„Odrastao sam uz Euro 96 kao jedno od najneverovatnijih uspomena iz mog detinjstva“, rekao je Sunak u izjavi.

„Imamo priliku da to uradimo ponovo za mnogo više ljudi, baš kao što smo uradili prošle godine sa Lavicama (koje su osvojile Evropsko prvenstvo za žene 2022. na londonskom stadionu Vembli).

„Organizujemo turnire bolje od bilo koga drugog. To će biti ogroman podsticaj za ekonomiju. Poželićemo dobrodošlicu milionima ljudi u zemlju, i to će inspirisati čitavu novu generaciju.“

Engleska je trenirala uoči prijateljske utakmice protiv Australije u petak na Vembliju. Oni će takođe ugostiti Italiju u kvalifikacijama za evro sledećeg utorka.

Deset stadiona u Engleskoj, Velsu, Irskoj i Severnoj Irskoj biće domaćini utakmica Eura 2028.

„Očigledno i četiri (nacije) i svi različiti stadioni i drugačija atmosfera, to je prava gužva“, rekao je napadač Vest Hema Džerod Boven novinarima u Sent Džordžu.

„Svi su uzbuđeni zbog vesti koje su izašle danas, tako da je samo još veća buka kada do toga dođe.

Golman Engleske i Evertona Džordan Pikford rekao je da je to bio „trenutak ponosa“ za njegov klub, koji će biti domaćin utakmica na svom novom stadionu u Liverpulu.

„Sjajno je za navijače širom Merzisajda i severozapada što će Evertonov stadion biti mesto održavanja Eura 2028.“, naveo je Pikford u saopštenju.

„Fudbal znači mnogo za ovaj grad, tako da je posebno što se ovde igraju ovako visoke međunarodne utakmice.

„Navijači Engleske su nas podržavali sve do finala poslednjeg Eura, tako da nema sumnje da će navijači širom Velike Britanije i Irske obezbediti da turnir bude još jedan za pamćenje.

Engleska je bila vicešampion Italije na Euru 2020, koji je održan 2021. zbog pandemije COVID-19.