Danska i Švedska obustavljaju finansijsku pomoć Palestincima

Danska i Švedska obustavljaju finansijsku pomoć Palestincima

Susedne Danska i Švedska pridružile su se u utorak evropskim zemljama koje su obustavile finansiranje razvojnih projekata na palestinskim teritorijama usred napada terorističke grupe Hamas na Izrael.

Danski ministar za razvojnu saradnju i globalnu klimatsku politiku Dan Jorgensen rekao je danskoj televiziji DR da ta zemlja obustavlja finansiranje razvojnih projekata palestinske zajednice kako bi ih ponovo procijenila.

„Bilo je neprihvatljivih akata, terorizma i agresije najgore vrste i naravno moramo biti sigurni da danski novac to ne podržava indirektno“, objasnio je on.

Za 2021-2025, danska vlada je obećala oko 450 miliona kruna kao pomoć za razvoj palestinskih teritorija, od čega se odluka odnosi na oko 72 miliona kruna, koje je trebalo da bude izdvojeno do kraja ove godine.

Švedski ministar razvoja Johan Forsel potvrdio je na odvojenoj konferenciji za novinare u utorak da njegova zemlja suspenduje razvojnu pomoć Palestini „do daljeg“ u svetlu napada Hamasa na Izrael.

„Ne želimo da novac švedskih poreskih obveznika ide subjektima koji nemaju jasan pogled na apsolutno fundamentalna pitanja u kojima odbacuju terorizam. Ali humanitarna pomoć će se nastaviti i neće biti suspendovana kao rezultat ove odluke“, Forsel rekao je, a citira Rojters.

Podsetimo, ranije su odluku o obustavi finansijske pomoći Palestini najavile odvojeno Nemačka i Austrija.

A Evropska komisija je navela da je najavu evropskog komesara Olivera Vargee o trenutnoj obustavi finansijske pomoći palestinskom narodu dao nezavisno bez konsultacija.