Zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju najavili novi protest

Zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju najavili novi protest

Zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju protestovaće sutra ispred Ministarstva zdravlja, a pre toga će održati štrajk upozorenja, sa samo jednim zahtevom – smenom v.d. direktora.

Zdravstveni radnici Instituta za reumatologiju tvrde da više od dve godine rade u lošim uslovima, za šta krive v.d. direktora Gorana Radunovića. Do sada su zbog toga organizovali dva protesta, ali kako kažu, još nema adekvatne reakcije nadležnih, zbog toga su najavili i treći.

Protest je zakazan za sutra u 15.30h ispred Ministarstva zdravlja, a radnici su najavili i štrajk pre toga.

Medicinska sestra Jelica Mišić objašnjava da planiraju štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena.

„Jako je važno da se podsetimo gde mi to radimo, ceo naš problem je negde eskalirao pojavom audio zapisa gde je v.d. direktor vikao i vređao medicinsku sestru, to se nije zaustavilo, nakon toga kreću pretnje, mobing, razne diskriminacije, nezadovoljstvo zaposlenih se uvećava, dolazak na posao više nije zadovoljstvo, već strah, ne znate da li ćete vi ili drugi biti na meti“, kaže ona i dodaje da to „primete i pacijenti“.

Ističe da jesu u situaciji koja ih frustrira.

„Nezadovoljni nepravdom koja nam je naneta bez rzaloga. Premeštanje sa jednog na drugo radno mesto. Konkretno, ja ću biti prebačena u službu biološke terapije, gde radi moja snaha. U redu su i promene i premeštaji, ali kada to ima smisla, ali ciljano, nešto što nanosi štetu zaposlenima, pacijentima, nije dobro“, kaže ona.

Sve ukupno je, dodaje, rezultiralo njihovim nezadovoljstvom.

„Obaveštena je i ministarka Danica Grujičić, došla je u jednom navratu na Institut, vrlo brzo je otišla, ne znamo za razgovor kod direktora, a svaki put je razumela naš problem, podržava našu inicijativu, ali ovo nije situacija koju ona može direktno da razreši. Postoji kadrovska komisija i vlada koja je imenovala v.d. direktora, oni su nadležni da ga razreše. Zaista više nema smisla raditi u ovakvim uslovima, ovo više nisu uslovi, ovo su neuslovi“, kaže.

Podržali su ih, kaže, i pacijenti, strukovni sindikat i Sindikat lekara i farmaceuta.

„Svi nas podržavaju, ali ovo je nešto što direktno vlada i kadrovska komisija mogu da reše. Sa premijerkom je bio jedan susret, ja nisam prisustvovala, rekla je da razume naš problem, želi da čuje i drugu stranu, to je epilog tog razgovora, da li se to desilo, ne znamo, nemamo povratnu informaciju, svaki put kad smo se obratili, dobila je naše zahteve, šta se dalje dešavalo – ne znamo“, kaže Mišić.

Istakla je da je njihov jedini zahtev – smena v.d. direktora Gorana Radunovića.