Samsung očekuje pad profita za 80% u trećem kvartalu zbog krize sa čipovima

Samsung očekuje pad profita za 80% u trećem kvartalu zbog krize sa čipovima

Južnokorejski tehnološki gigant, Samsung Electronics, suočava se sa dramatičnim padom profita u trećem kvartalu, što se pripisuje globalnoj prezasićenosti tržišta čipovima. Očekuje se da će operativni profit kompanije pasti za čak 80% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora, objaviće preliminarne rezultate za treći kvartal u sredu. Prema procenama 19 analitičara saglasno LSEG SmartEstimate, operativni profit kompanije verovatno će iznositi 2,1 bilion vona (oko 1,56 milijardi dolara). Ovo je dramatičan pad u odnosu na 10,85 biliona vona profita ostvarenog u istom periodu prošle godine.

Najveći uticaj na ovaj pad profita imala je divizija za čipove kompanije, koja je tradicionalno bila najprofitabilnija. Cena memorijskih čipova nije se oporavila onako brzo kako su mnogi očekivali, što je rezultiralo gubicima u ovoj oblasti. Osim toga, smanjenje proizvodnje čipova uticalo je na ekonomiju obima, povećavajući troškove proizvodnje.

Analitičari su ukazali na to da je Samsung smanjio proizvodnju čipova kako bi se izborio sa prezasićenjem tržišta i smanjio zalihe, što je dovelo do ozbiljnog pada industrije čipova.

Ovo nije samo izazov s kojim se suočava Samsung; rival kompanije, Micron Technology, takođe je najavio kvartalne gubitke prošlog meseca, izazivajući zabrinutost zbog sporog oporavka na tržištu memorijskih čipova, uključujući i centre podataka.

Proizvođači pametnih telefona i računara su usporili kupovinu novih memorijskih čipova, odlučujući se za iskorišćavanje postojećih zaliha. Međutim, očekuje se da će se potražnja oporaviti početkom naredne godine kako zalihe budu opadale.

Situacija se može popraviti u bliskoj budućnosti, budući da je Samsung nedavno dobio prvu porudžbinu za memorijske čipove za servere od severnoameričke firme za data centre. Ovo budi nadu da će i klijenti centara podataka ponovo početi sa kupovinom čipova.

Iako je situacija u segmentu čipova izazovna, Samsungova mobilna divizija ostvaruje profit od oko 3 triliona vona. Ovaj uspeh delimično je rezultat lansiranja premijum sklopivih pametnih telefona tokom trećeg kvartala, što je povećalo prodaju uprkos sporom globalnom tržištu pametnih telefona.