SAD požuruju dostavu sredstava i municije za protivvazdušnu odbranu Izraela

SAD požuruju dostavu sredstava i municije za protivvazdušnu odbranu Izraela

Američka vojska „povećava“ nove zalihe protivvazdušne odbrane, municije i druge bezbednosne pomoći Izraelu kako bi mu pomogla da odgovori na napad Hamasa tokom vikenda bez presedana, rekao je u ponedeljak visoki zvaničnik američke odbrane.

„Avioni su već poleteli“, rekao je američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti novinarima Pentagona.

„Povećavamo podršku Izraelu… Ostajemo u stalnom kontaktu sa našim kolegama u Izraelu kako bismo utvrdili, a zatim podržali njihove najhitnije zahteve.

Sjedinjene Američke Države još nisu detaljno navele obim izraelskih zahteva za bezbednosnu pomoć. Međutim, zvaničnik američke odbrane rekao je da je Vašington kontaktirao odbrambenu industriju kako bi ubrzao izraelske narudžbe koje čekaju, i da gleda na sopstvene zalihe američke vojske kako bi pomogao da se popune izraelske praznine.

Čini se da je zvaničnik takođe odbacio zabrinutost da bi se Sjedinjene Države mogle boriti da snabdevaju Izrael u isto vreme kada usmeravaju oružje u Ukrajinu.

„Mi smo u stanju da nastavimo našu podršku kako Ukrajini, tako i Izraelu i održavamo sopstvenu globalnu spremnost“, rekao je zvaničnik. Palestinska islamistička grupa Hamas pokrenula je u subotu iznenadni napad na Izrael, ubivši stotine Izraelaca i uhvativši desetine talaca. Napad je naveo Izrael da objavi rat, a rastuće nasilje preti da započne novi veliki rat na Bliskom istoku.

Visoki američki zvaničnik uporedio je napad Hamasa sa „divljaštvom na nivou ISIS-a“, karakterizacijom koja ponavlja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je u ponedeljak takođe rekao da Hamasov napad odražava one koje je izvela džihadistička grupa Islamska država.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je najmanje 11 američkih državljana među ubijenima u Izraelu i dodao da su američki državljani verovatno među taocima Hamasa.

„Uputio sam svoj tim da radi sa njihovim izraelskim kolegama na svakom aspektu talačke krize, uključujući razmenu obaveštajnih podataka“, rekao je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da još nema nikakvih dokaza koje bi Sjedinjene Države Irana videle da stoje iza napada u Izraelu, nakon izveštaja Volstrit džornala u kojem se navodi da su iranski bezbednosni zvaničnici pomogli u planiranju.

„Naravno, Iran je na slici. Iran je godinama pružao podršku Hamasu i Hezbolahu. Ali u ovom trenutku nemamo informacije koje potvrđuju specifičnosti priče Volstrit džornala“, rekao je zvaničnik.