Ishrana dece sa dijabetesom: Razmatranje dijeta sa malo ugljenih hidrata

Ishrana dece sa dijabetesom: Razmatranje dijeta sa malo ugljenih hidrata

Ishrana je ključni faktor u rastu i razvoju dece, pružajući im energiju za igru, učenje i svakodnevne aktivnosti. Roditelji dece sa dijabetesom i onih koji su podložni riziku od ove bolesti često su zabrinuti zbog toga šta njihova deca treba da jedu kako bi ostala zdrava.

Dijabetes predstavlja ozbiljan izazov za decu i adolescente u Sjedinjenim Američkim Državama. U periodu od 2001. do 2017. godine, broj dece mlađe od 20 godina sa dijabetesom tipa 1 povećao se za zabrinjavajućih 45%, dok su slučajevi dijabetesa tipa 2 čak porasli za 95%.

Osim samog dijabetesa, ova bolest može dovesti do ozbiljnih dugoročnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, bubrežne komplikacije, oštećenje vida i potencijalno opasne komplikacije po život.

Iako ne postoji lek za dijabetes, možemo preduzeti mnoge korake kako bismo sprečili dijabetes tipa 2 putem zdravih životnih navika. Za decu sa dijabetesom tipa 1, dobra kontrola nivoa šećera u krvi i aktivan stil života mogu poboljšati kvalitet njihovog života.

Ključno pitanje u ovoj borbi za zdravlje dece je pravilna ishrana. Međutim, definisanje šta tačno predstavlja „dobra ishrana“ može biti izazovno, naročito u kontekstu rasta i razvoja tela.

U poslednjih nekoliko godina, pojedini zdravstveni stručnjaci predložili su dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata, uključujući i keto dijetu, kao potencijalno rešenje za decu i adolescente sa dijabetesom ili sa rizikom od razvoja ove bolesti. Iako su neki istraživači naglasili efikasnost ovih dijeta u postizanju zdrave težine, postoje i oni koji sumnjaju da su stroge restrikcije u ishrani, pa čak i za decu koja već imaju dijabetes, najbolji pristup.

Deca u SAD-u dobijaju oko polovine svojih kalorija iz ugljenih hidrata, u skladu sa smernicama Ministarstva poljoprivrede SAD-a. Međutim, većina ovih ugljenih hidrata potiče iz dodatih šećera i skroba u visoko prerađenoj hrani.

Slatke žitarice, čips, grickalice, sokovi, kolači i slatkiši samo su neki od primera hrane koja je povezana sa visokim nivoima šećera u krvi, povećanjem telesne mase i većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Nasuprot tome, ugljeni hidrati iz voća, povrća i celih žitarica pružaju osećaj sitosti i zadovoljstva, dok je istraživanjima dokazano da ukusi i teksture visoko prerađene hrane podstiču prejedanje i narušavanje zdravlja.

Iako se može činiti da izbegavanje ugljenih hidrata može pomoći u kontroli šećera u krvi, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih činjenica:

  1. Rastuća tela zahtevaju hranljive materije prisutne u voću, povrću i celim žitaricama kako bi se pravilno razvijala. Ograničenje unosa ugljenih hidrata može usporiti rast i dovesti do problema sa kostima.
  2. Deci je potrebna energija koju pružaju ugljeni hidrati kako bi napredovala u školi i u svakodnevnom životu. Telo i mozak zavise od ugljenih hidrata kao izvora energije za sport, igru, učenje, socijalne aktivnosti i mnoge druge aktivnosti.
  3. Dijeta sa visokim sadržajem proteina može opteretiti bubrege jer moraju da eliminišu višak proteina koji telu nije potreban.
  4. Restriktivne dijete mogu izazvati stres u porodičnim i socijalnim situacijama. Ograničen izbor hrane može izolovati decu od svoje braće, sestara i prijatelja. Planiranje i priprema obroka u skladu sa keto dijetom mogu stvoriti stres i brigu za roditelje, što može uticati na dobrobit dece i emocionalnu ravnotežu porodice.
  5. Svako dete je jedinstveno, pa je personalizovan pristup ishrani od suštinskog značaja. Konsultacija sa pedijatrom ili stručnjakom za ishranu može pomoći roditeljima da odaberu najbolji pristup za svoje dete.

Na kraju, uravnotežen pristup ishrani sa malo ugljenih hidrata i keto dijeta za decu uključuje nekoliko ključnih koraka. Američka Akademija Pedijatara (AAP) pruža sledeće smernice:

  • Deca i adolescenti sa dijabetesom treba da budu praćeni od strane multidisciplinarnog medicinskog tima koji uključuje njihovog pedijatra ili porodičnog lekara. S obzirom na rizik od poremećene ishrane i drugih zdravstvenih problema, AAP ne preporučuje keto dijetu ili druge dijete sa ekstremno niskim unosom ugljenih hidrata za decu sa dijabetesom, osim ako su pod strogim nadzorom tima za upravljanje dijabetesom koji se fokusira na sigurnosne protokole za zaštitu opšteg zdravlja deteta.

Razumevanje kontrastnih preporuka o ishrani može biti izazovno, i roditelji se uvek trebaju obratiti pedijatru ili stručnjaku za ishranu za savete i smernice koje odgovaraju jedinstvenim potrebama njihovog deteta. Pedijatri igraju ključnu ulogu u pomoći deci da prevaziđu zdravstvene rizike i usvoje navike koje će podržati zdravu budućnost. Obratite se svom pedijatru za smernice koje će zadovoljiti potrebe vašeg deteta i vaše porodice.