Sve veća gužva oko Meseca: Izazov čišćenja svemirskog smeća

Sve veća gužva oko Meseca: Izazov čišćenja svemirskog smeća

Uzbuna u svemiru: Broj vojnih, komercijalnih i naučnih lansiranja rapidno raste, a troškovi za lansiranje rideshare cubesat satelita postaju sve pristupačniji. Ovo donosi sa sobom ozbiljan problem – povećanje svemirskog smeća u orbiti oko Zemljinog satelita.

Iako smo prilično dobro upućeni u ono što se dešava u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), praćenje objekata u orbitama srednje i visoke visine, uključujući geostacionarnu (GEO) orbitu, ostaje izazovno. Situacija postaje još kompleksnija kada govorimo o mesecu i njegovoj orbiti.

Nedavna studija s Univerziteta Purdue istražuje mogućnosti praćenja svemirskih ostataka u blizini Meseca i razvijanje strategija za njihovo smanjenje. Ova studija, koju je predvodila Carolin Frueh, pruža osnovu za modeliranje i praćenje objekata oko Meseca, uz korišćenje „geometrije četiri tela“ za analizu evolucije orbita tokom vremena.

Problem praćenja i izbegavanja svemirskog smeća već je dobro poznat u niskoj Zemljinoj orbiti, posebno za Međunarodnu svemirsku stanicu. Međutim, ovaj problem će uskoro postati sveprisutan i za buduće lunarne misije.

Kao što ističe Carolin Frueh, „Trenutno još nema toliko misija u tom (cis-mesečevom) prostoru, ali nedostaje nam mnogo informacija, posebno o objektima dubokog svemira koji dolaze u taj region i o ruševnim predmetima.“

Nedavni incidenti ukazuju na rastući problem u svemiru oko Meseca, kao što je pad lunarne rakete na suprotnoj strani Meseca početkom 2022. godine, koji je prvo pripisan SpaceKsu, a kasnije je identifikovan kao kineska raketa Long March.

Osim toga, NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) primećen je u blizini Meseca tokom prolaska drugog satelita, što dodatno naglašava potrebu za pažljivim praćenjem ovog prostora.

Svemirski prostor između Zemlje i Meseca ogroman je, ali slabo kontrolisan. Sredstva u orbiti oko Meseca mogla bi efikasnije raditi na rešavanju ovog problema. Frueh ističe važnost razvoja sveobuhvatnog nadzora za cis-lunarni region.

Sporazum Artemis, potpisan od strane 29 zemalja 2020. godine, naglašava potrebu za rešavanjem rastućeg problema svemirskog otpada, dok mnoge međunarodne agencije planiraju eksploataciju meseca za resurse u narednim godinama.

Zaključak je jasan: vreme je da se ozbiljno pozabavimo problemom svemirskog smeća oko Meseca, jer se ljudi pripremaju za povratak na Mesec tokom sledeće decenije.