Imenovan posrednik za prenos vlasti nakon sukoba u Gvatemali

Imenovan posrednik za prenos vlasti nakon sukoba u Gvatemali

Organizacija američkih država (OAS) u subotu je imenovala predstavnike koji će voditi njenu misiju da posreduju između gvatemalskih zvaničnika i uličnih demonstranata koji traže prenos vlasti na novoizabranog predsednika Bernarda Arevala, navodi saopštenje objavljeno na društvenoj mreži X.

Šef OAS-a Luis Almagro ranije je u petak kasno rekao da je prihvatio poziv vlade Gvatemale koja je tražila da se postigne „konsenzus između različitih sektora“ zemlje.

Bivši ministar odbrane Urugvaja Luis Rosadilja i sekretar OAS za pristup pravima i kapitalu Marikarmen Plata predvodiće misiju.

„Pomenuta misija će nastojati da se sastane sa glavnim akterima društvene i političke situacije koja zaokuplja zemlju i izneće konkretne preporuke“, navodi se u dokumentu objavljenom u subotu.

Ovi predlozi bi imali za cilj da omoguće vladi Gvatemale „da usvoji hitne političke odluke koje vode ka efikasnom rešavanju pitanja koja su predmet društvenog protesta koji se trenutno razvija“, dodaje se.

Desetine hiljada ljudi izašlo je ove nedelje na ulice Gvatemale, zahtevajući ostavku moćnih viših tužilaca optuženih da rade na podrivanju sposobnosti Arevala da preuzme dužnost.

Rosadilja i Plata otputovaće u Gvatemala Siti „u najkraćem mogućem roku”, a pridružiće im se i predstavnik kancelarije OAS u Gvatemali Dijego Paz, precizirala je organizacija.

Arevalo je u avgustu izabran ubedljivo, ali je od tada državni tužilac Konsuelo Poras intenzivirao napore da diskvalifikuje Arevalovu stranku protiv korupcije Movimiento Semilla i naredio racije u kancelarijama biračkog tela, oduzimajući glasačke listiće.

Porrasova kancelarija tvrdi da je registracija stranke bila ukaljana nezakonitostima pre šest godina, ali je njena istraga pokrenuta tek nakon što je Arevalo osvojila neočekivano snažno drugo mesto u prvom krugu glasanja u junu.

Američka vlada je optužila glavnog tužioca za korupciju.

Tokom vikenda, protesti su se proširili na više od 60 lokacija širom najnaseljenije zemlje Centralne Amerike, predvođeni grupama starosedelaca, studentima, nastavnicima i medicinskim radnicima.

U okviru koraka preduzetih u procesu tranzicije, vlada Gvatemale je u subotu saopštila da je uspostavila kancelarije za timove izabranih vlasti da bi „upoznali različite institucije i olakšali proces komunikacije između timova“.