UN: Iran nezakonito privodi aktiviste za ljudska prava

UN: Iran nezakonito privodi aktiviste za ljudska prava

Iran se obračunava sa demonstrantima, nezakonito pritvara aktiviste za ljudska prava, uključujući novog dobitnika Nobelove nagrade za mir Nargesa Mohamadija, i sprovodi „alarmantan“ broj pogubljenja, tvrdi nezavisni istražitelj UN za ljudska prava u Islamskoj Republici navodi se u izveštaju koji je objavljen u petak, piše AP.

Opsežan izveštaj Javaida Rehmana, koji pokriva period od oktobra 2022. do jula, napisan je pre objave u petak rano ujutru da je Nobelova nagrada za mir dodeljena Mohamadi, dugogodišnjoj aktivistkinji za ženska prava čak i iz njene trenutne ćelije u ozloglašenom Teheranu. Evin Prison.

Rehman, pakistanski profesor međunarodnog prava ljudskih prava na Univerzitetu Brunel u Londonu, izdvojio je Mohamadija među advokatima i braniocima ljudskih prava koji su zatvoreni zbog svog rada u izveštaju Generalnoj skupštini.

On je bio veoma kritičan prema „prekomernoj i smrtonosnoj upotrebi sile“ koju su pokrenule iranske vlasti kao reakciju na proteste širom zemlje nakon smrti Mahse Aminija, 22-godišnjeg pripadnika kurdske manjine, koji je uhapšen jer je nosio „neprikladnu obuću“. hidžab” ili marama za glavu.

Do kraja jula, rekao je Rehman, najmanje 537 ljudi, uključujući 68 dece i 48 žena, umrlo je zbog protesta, a stotine je povređeno, „dok je hiljade navodno uhapšeno, pritvoreno ili zatvoreno”.

Rehman je izrazio razočaranje što Iran nije sproveo nezavisnu i transparentnu istragu o Aminijevoj smrti ili nezakonitoj upotrebi sile protiv demonstranata.

On je preporučio da iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, i vlada, pravosuđe i parlament zemlje „prihvate punu odgovornost“ za Aminijevu smrt i preduzmu hitne korektivne mere.

Istražitelj, kojeg je imenovao Vijeće UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, takođe je preporučilo da Hamnei i iranske vlasti preduzmu brze, nezavisne istrage o ubistvima demonstranata i „odmah okončaju sve oblike nasilja, uključujući seksualno nasilje i uznemiravanje djevojčica i demonstranata .”

Posle protesta, rekao je Rehman, iranske snage bezbednosti su uhapsile najmanje 576 aktivista za građanska prava, uključujući nastavnike i zagovornike sindikata i manjinskih grupa.

„Čini se da hapšenja i napadi imaju za cilj kažnjavanje i ućutkivanje zaštitnika ljudskih prava i aktivista za građanska prava, posebno u vezi sa pravima žena i onih koji pozivaju na odgovornost za smrt gospođe Amini“, rekao je on, dodajući da advokati za ljudska prava takođe i dalje ostaju u zatvoru zbog svog rada.

„Branitelj ljudskih prava Narges Mohamadi ostaje u zatvoru i služi kaznu od 16 godina“, rekao je Rehman, izdvajajući je po imenu.

Dodao je da „nebrojeni izveštaji“ koje je dobio „utvrđuju da su prava na slobodu mišljenja i izražavanja i na učešće pod ozbiljnom pretnjom“ u Iranu.

Njegov izveštaj takođe navodi „značajne izveštaje“ o hapšenjima i pretnjama novinarima zbog njihovog nezavisnog izveštavanja, uključujući i proteste.

Do kraja jula, rekao je Rehman, 21 novinar je ostao u zatvoru, uključujući Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi, koji su prijavili Aminijevu smrt i optuženi su za „saradnju sa neprijateljskom američkom vladom“, „dogovor protiv nacionalne bezbednosti“ i angažovanje u propagandnim aktivnostima. protiv vlasti.

„Ove optužbe nose oštre kazne, a potencijalno čak i smrtnu kaznu. rekao je.

Rehman je takođe naveo „alarmantne izveštaje o sumnjama na trovanja u školama za devojčice širom zemlje“. On je izrazio zabrinutost zbog vremena za incidente, koji su počeli samo nekoliko nedelja nakon protesta širom zemlje.

Od kada je prvi slučaj prijavljen u provinciji Kom prošlog 30. novembra, rekao je on, prijavljeno je 78 ciljanih napada otrovom u više od 100 škola za devojčice širom Irana. Više od 13.000 studenata, od kojih su većina devojčice, navodno je dobilo medicinsku pomoć, rekao je on. Simptomi su uključivali kašalj, otežano disanje, lupanje srca, glavobolje, mučninu, povraćanje i utrnulost u rukama i nogama.

Mnogi roditelji su navodno odveli svoje ćerke iz škole zbog straha od ovih napada, rekao je Rehman.

On je izrazio ozbiljnu zabrinutost što su vlasti podvrgle učenice, njihove roditelje, nastavnike, novinare i druge uznemiravanju i nasilju – i zastrašivale i hapsile one koji su pozivali na odgovornost i optuživali iranske vlasti za saučesništvo ili neuspeh u zaustavljanju trovanja.

Rehman je prijavio „alarmantan porast broja pogubljenja“ u 2022. godini — najmanje 582, uključujući 256 za krivična dela povezana sa drogom. Do 31. jula, dodao je on, ove godine je navodno pogubljeno 419 ljudi, uključujući najmanje 239 zbog krivičnih dela u vezi sa drogom.

Otkako su počeli protesti širom zemlje, najmanje sedam ljudi je pogubljeno zbog svoje umešanosti, rekao je Rehman. Vlada je tvrdila da je šestoro optuženih priznalo da su napali i ubili Basija, paravojne dobrovoljce koji su žestoko lojalni Islamskoj Republici, ili policajce, rekao je on.

Rehman je rekao da je „izuzetno zabrinut zbog izveštaja o priznanjima dobijenim mučenjem i o primeni smrtne kazne nakon sudskih postupaka koji su suštinski prekršili pravo na pravično suđenje“. On je rekao da pogubljenja sedam demonstranata smatra kršenjem Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.