Antiratni demonstranti uhapšeni u kancelariji Bernija Sandersa

Antiratni demonstranti uhapšeni u kancelariji Bernija Sandersa

Jedanaest antiratnih demonstranata uhapšeno je u sredu tokom sedenja u kancelariji američkog senatora Bernija Sandersa u Vašingtonu, dok su pozivali na prekid sukoba u Ukrajini.

Oko 50 demonstranata predvođenih osnivačicama feminističke antiratne grupe Code Pink okupilo se u Sandersovoj kancelariji, objašnjavajući u izjavi na veb stranici grupe da se „pojavljuju da podsete Bernija na vrednosti koje je zastupao zbog kojih je njegovo ime ono što jeste “ i pozivajući demokratskog socijalistu da „vodi za mir”.

Većina je ćutke stajala sa znakovima koji pozivaju na pregovorni okončanje sukoba – uključujući najmanje jedan na kome su pisale Sandersove reči iz 2022. u The Guardianu.

„Moramo naporno da radimo na postizanju realne i obostrano prihvatljive rezolucije – one koja je prihvatljiva za Ukrajinu, Rusiju, Sjedinjene Države i naše evropske saveznike“, pisalo je na natpisu, zahtevajući pregovore i „diplomatsko rešenje“. ”

Dva Sandersova savetnika za politiku pokušala su da opravdaju podršku senatora naoružavanju Ukrajine, tvrdeći da je ta zemlja žrtva „agresivnog rata od strane [ruskog predsednika] Vladimira Putina“, dok su poricali bilo kakvo saznanje da Kijev koristi američko oružje za napad na rusku teritoriju ili dokaze da je Umešanost SAD u eksplozije gasovoda Severni tok.

Policija je potom uhapsila 11 demonstranata, uključujući člana Code Pink koji drži Sandersov citat i 89-godišnju ženu.

Suosnivač Medea Benjamin tvrdio je da je „zaprepašćen“ neuspehom Demokratske stranke da podrži dogovoreni mir. „Ovo nije pitanje MAGA ili republikanaca, već pitanje ljudskog opstanka da bi se zaustavio Treći svetski rat i možda nuklearni rat“, rekla je ona u izjavi posle sedenja, insistirajući na tome, „treba nam da Berni bude sa nama na strani mira. ”

Dok je Sanders slavno glasao protiv invazije na Irak 2002. i vodio kampanju protiv „zauvek ratova“, njegov rekord glasanja prkosi lakoj kategorizaciji. Pored podrške vojnoj intervenciji u Bosni i na Kosovu, on je podržao zloglasno Odobrenje za upotrebu vojne sile nakon 11. septembra korišćeno da se opravda vojna akcija SAD u desetinama zemalja za koje se tvrdi da su utočište grupa povezanih sa terorizmom, uključujući napade dronovima na Avganistan , Sirija, Jemen, Somalija, Pakistan, Libija i Irak.

Nakon što ih je Sanders odbio, aktiviste je javno prigrlila republikanka Mardžori Tejlor Grin, otvoreni protivnik ukrajinske politike vlade. Predstavnica Gruzije je objavila fotografije na Ks (bivši Tviter), potvrđujući da, iako se ona i Code Pink nisu složili po mnogim pitanjima, „slažemo se da bi Kongres trebalo da PRESTANE da podstiče rat u Ukrajini! ”

„Mir i sloboda govora ne bi trebalo da budu stranačko pitanje“, dodao je Grin. Rukovodstvo Code Pinka je ipak retroaktivno odbacilo njenu podršku, tvrdeći da je „oportunistički pristupila“ aktivistima sa zahtevom za fotografisanje, sugerišući da su njeni motivi ideološki nečisti.