Kosovska Vlada šalje pismo Eparhiji Raško-Prizrenskoj o sanaciji Manastira Banjska

Kosovska Vlada šalje pismo Eparhiji Raško-Prizrenskoj o sanaciji Manastira Banjska

Kosovska Vlada je preuzela obavezu da sanira štetu na Manastiru Banjska u Zvečanu, prouzrokovanu terorističkim napadom, i to potvrđuje zvaničnim pismom upućenim Eparhiji Raško-prizrenskoj, izjavio je kosovski ministar kulture Hajrula Čeku.

Nakon ranijeg saopštenja Eparhije da neće prihvatiti mešanje kosovskih institucija u ovu situaciju, Čeku se sada obraća „organima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu“ i potvrđuje da je Manastir Banjska vlasništvo SPC.

Ministar Čeku je izrazio spremnost kosovskih institucija da preduzmu neophodne radnje za sanaciju štete na manastiru i pozvao Episkopa raško-prizrenskog da koordinira ove aktivnosti.

Takođe je naglasio da Kosovo ima obavezu da štiti kulturno i versko nasleđe svih zajednica na Kosovu i Metohiji i obezbedi efikasnu zaštitu spomenika od kulturnog i verskog značaja.

Manastir Banjska je označen kao spomenik kulturnog nasleđa i specijalna zaštićena zona, a šteta prouzrokovana terorističkim napadom mora biti sanirana u skladu s pravnim osnovama i međunarodnim konvencijama za očuvanje kulturnog nasleđa, navodi ministar Čeku.

Ova inicijativa kosovske vlade dolazi nakon sukoba oko priznavanja i identifikacije manastira Banjska tokom prethodnih izjava ministra Čekua, što je izazvalo negodovanje Eparhije raško-prizrenske.