Amazon lansira prve testne satelite za internet mrežu Kuiper

Amazon lansira prve testne satelite za internet mrežu Kuiper

Amazon je uspešno lansirao prva dva testna satelita za svoj projekt Kuiper, koji ima za cilj pružanje širokopojasnog interneta putem satelita širom sveta. Lansiranje je izvršeno pomoću rakete United Launch Alliance Atlas 5, koja je nosila ova dva Kuiperova testna satelita. Ova misija označava prvi korak Amazona pre nego što pošalje hiljade drugih satelita u orbitu kako bi ponudio globalni širokopojasni internet. Projekt Kuiper direktno se takmiči sa projektom Starlink kompanije SpaceX Elona Maska, koja već ima skoro 5.000 satelita u orbiti.

Amazon planira uložiti 10 milijardi dolara u svoj projekt Kuiper, koji je najavljen 2019. godine. Američki regulatori zahtevaju da Amazon do 2026. godine postavi polovinu planirane satelitske konstelacije. Očekuje se da će tržište širokopojasnih internet usluga putem satelita u niskoj orbiti dostići desetine milijardi dolara u narednoj deceniji.

Kuiper projekt Amazona cilja kako pojedinačne potrošače, tako i poslovne korisnike, sa namerom da ponudi širokopojasne internet usluge širom sveta. Projekat se suočava sa konkurencijom drugih kompanija kao što su Telesat i Eutelsatova OneWeb. Amazon planira izgraditi potrošačke terminale po ceni od oko 400 dolara za svaki, dok SpaceKs-ovi Starlink terminali koštaju 599 dolara po komadu.

Amazon je takođe najavio dogovor o masovnom lansiranju za 83 lansiranja kako bi rasporedio svoju Kuiper mrežu, u saradnji sa raznim raketnim kompanijama, uključujući Blue Origin Džefa Bezosa, United Launch Alliance (ULA) i evropski Arianespace. Ovaj ugovor o lansiranju izazvao je tužbu akcionara protiv Amazona, tvrdeći da kompanija nije pažljivo razmotrila jeftinije rakete svog rivala, SpaceX.