U Sloveniji tri ministra izgubila funkcije za dva dana

U Sloveniji tri ministra izgubila funkcije za dva dana

Ministarka za državnu upravu Sanja Ajanovič Hovnik podnela je ostavku u petak zbog publikacija o previsokim troškovima za put u Njujork i potencijalnom sukobu interesa na jednom od državnih tendera, javlja Slovenski tajms.

Slovenački mediji su poslednjih nedelja dosta pisali o Ajanovich Hovnik jer je na službenom putu u Njujork potrošila 33 hiljade evra. Pored toga, njen bivši poslovni partner pobedio je na tenderu za 300.000 evra koji je raspisalo njeno ministarstvo.

Resor za borbu protiv korupcije počeo je da istražuje postupke ministarke, a više desetina nevladinih organizacija pozvalo ju je da podnese ostavku.

Sama vladina funkcionerka je negirala svoje nepravde i kritike u njenom pravcu nazvala „nemilosrdnom kampanjom“, ali je odlučila da podnese ostavku jer insistiranje na daljem radu u takvim uslovima smatra „kontraproduktivnim“.

Dan ranije su iz vlade slovenačkog premijera Roberta Goloba ostavke podnela još dva ministra – ministar prirodnih resursa i prostornog planiranja Uroš Brežan i ministarka poljoprivrede Irena Šinko – zbog „gubljenja poverenja“ od strane šefa vlade.

Golobova vlada je na snazi od juna 2022. nakon što je njegov Pokret za slobodu pobedio na izborima u maju.