Protesti na sahrani mladića ubijenog u palestinskom naselju tokom sukoba s jevrejskim naseljenicima

Protesti na sahrani mladića ubijenog u palestinskom naselju tokom sukoba s jevrejskim naseljenicima

Palestinci su se okupili kako bi izrazili protest tokom sahrane 19-godišnjeg mladića, Labiba Dumaidija, koji je ubijen tokom sukoba između jevrejskih naseljenika i Palestinaca u palestinskom naselju Huvara na Zapadnoj obali. Dumaidi je ubijen u trenutku povećanih napetosti tokom jevrejskih verskih praznika.

Iako nije jasno ko je ispalio smrtonosni metak, izraelska vojska tvrdi da su vojnici ispalili metak u samoodbrani nakon što je jedan Palestinac bacio ciglu na izraelsko vozilo. S druge strane, Palestinci iz Huvare tvrde da je jevrejski naseljenik ubio Dumaidija dok je stajao na krovu i posmatrao sukobe.

Nasilje na Zapadnoj obali eskalira od početka godine, pri čemu je ubijeno gotovo 200 Palestinaca, što predstavlja najveći broj žrtava u protekle dve decenije. U istom periodu, oko 30 ljudi je ubijeno u palestinskim napadima na Izraelce, uključujući i strane državljane.

Incident u Huvari je podsetio na divljanje jevrejskih naseljenika koje se dogodilo u februaru, kada je ubijen jedan Palestinac i pričinjena velika šteta. Ovo nasilje je dovelo do povećanja napetosti i pokazalo je jačanje nasilja jevrejskih naseljenika u Izraelu, posebno tokom vlasti Benjamina Netanyahua.

Palestinci kritikuju reakciju izraelskih vlasti, tvrdeći da nasilje jevrejskih naseljenika često prolazi nekažnjeno, a da izraelska vojska ne čini dovoljno da zaustavi napade. Takođe upozoravaju na retoriku ultradesnih izraelskih ministara koji ponekad podržavaju antiarapske stavove.

Premijer Benjamin Netanyahu je tražio dodatne bezbednosne mere u svetlu ovih incidenata, ali detalji tih mera nisu navedeni. Takođe je naredio hitnu izgradnju obilaznog puta kako bi se smanjila napetost.

Nastavljanje nasilja na Zapadnoj obali dodatno komplikuje već tešku situaciju u tom regionu i ističe potrebu za međunarodnim naporima kako bi se postigao trajni mir i stabilnost.