SZO: Denga groznica stiže u SAD i Evropu

SZO: Denga groznica stiže u SAD i Evropu

Denga groznica će postati endemična u delovima SAD, Evrope i Afrike tokom naredne decenije zbog klimatskih promena i urbanizacije, rekao je u petak za Rojters glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije Džeremi Farar.

Farar je tvrdio da će se bolest u ovim regionima „pokrenuti“ tokom naredne decenije dok komarci koji je šire migriraju u prethodno negostoljubiva područja juga SAD-a, Evrope i podsaharske Afrike.

„Moramo mnogo proaktivnije da razgovaramo o denga groznici“, rekao je on za Rojters. „Moramo zaista pripremiti zemlje za to kako će se nositi sa dodatnim pritiskom koji će doći… u budućnosti u mnogim, mnogim velikim gradovima.

Denga groznica je dugo bila endemska za veći deo jugoistočne Azije i Latinske Amerike. Obično uzrokuje 20.000 smrtnih slučajeva godišnje, a Rojters je primetio da su se broj slučajeva osmostruko povećao od 2000. godine, pošto klimatske promene proširuju stanište komaraca koji prenose denga groznicu, a gradovi u rastu daju insektima dovoljno mogućnosti za ishranu.

Bangladeš trenutno doživljava najgore izbijanje denga groznice, sa više od 208.000 slučajeva i 1.000 smrtnih slučajeva od januara, prema bengalskom Generalnom direktoratu zdravstvene službe.

Evropa je prošle godine zabeležila više slučajeva denga denga stečenih na lokalnom nivou nego cele decenije ranije, dok su izolovani slučajevi zabeleženi na Floridi i Teksasu.

Dengu šire komarci Aedes aegipti, druga rasa od komaraca Anopheles koji prenose malariju. Komarci Aedes aegipti grizu tokom dana i noći i mogu se naći u zatvorenom i na otvorenom.

Oni koji obole od denga groznice doživljavaju groznicu, grčeve mišića, mučninu i – u ekstremnim slučajevima – bolove u zglobovima toliko jake da je bolest nazvana „groznica od lomljenja kostiju.“ Većina pacijenata se oporavi za manje od dve nedelje, a manje od 1% slučajeva. su fatalni. Dostupne su dve vakcine: široko odobrena Dengvakia, koja zahteva prethodnu izloženost bolesti, i Kdenga, odobrena prošle godine u Velikoj Britaniji, EU i nekolicini južnoameričkih i azijskih zemalja.

SZO brine da bi porast slučajeva denga groznice mogao da preplavi bolnice u siromašnijim zemljama. „Klinička nega je zaista intenzivna. To zahteva visok odnos medicinskih sestara i pacijenata“, rekao je Farar, „Zaista se brinem kada ovo postane veliki problem u podsaharskoj Africi.

Globalne temperature su u stalnom porastu od 1970-ih, a površina Zemlje je trenutno za 0,86 °C toplija od proseka 20. veka, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu SAD. Deset najtoplijih godina u istoriji su se desile od 2010.