Bangladeš dobija prvu isporuku uranijuma iz Rusije za nuklearnu elektranu

Bangladeš dobija prvu isporuku uranijuma iz Rusije za nuklearnu elektranu

Bangladeš je u četvrtak primio prvu rusku pošiljku uranijumskog goriva za svoju debitantsku nuklearnu elektranu vrednu 12,65 milijardi dolara, čime je postao 33. zemlja u svetu koja proizvodi nuklearnu energiju.

Ova južnoazijska zemlja gradi prvu od dve nuklearne elektrane u saradnji sa ruskom državnom atomskom kompanijom Rosatom. Devedeset odsto projekta se finansira kroz ruski kredit koji se vraća u roku od 28 godina sa grejs periodom od 10 godina.

„Danas je dan ponosa i radosti za narod Bangladeša“, rekao je premijer Šeik Hasina tokom video konferencije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koju je ruska ambasada u Bangladešu nazvala „ceremoniju isporuke nuklearnog goriva“ u objavi na Fejsbuku.

Hasina vlada je pod pritiskom SAD da održi „slobodne i poštene“ izbore koji će se održati u januaru, a Vašington je uveo vizne sankcije nekim zvaničnicima Bangladeša i liderima političkih partija.

Prošlog meseca Sergej Lavrov, prvi ruski ministar spoljnih poslova koji je posetio Bangladeš od njegove nezavisnosti 1971. godine, uverio je Bangladeš da je Moskva posvećena završetku projekta na vreme, uprkos preprekama zbog sankcija Zapada zbog rata u Ukrajini.

Izgradnja je odložena zbog ograničenja pandemije COVID-19 i sankcija.

Zbog američkih sankcija Moskvi, Bangladeš je u decembru odbio ulazak ruskom brodu koji je prevozio opremu za fabriku.

Prvi blok elektrane, sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od 2.400 megavata, trebalo je da počne sa radom u julu sledeće godine, ali se suočava sa zastojem u otplati kredita.

Bangladeš se suočio sa najgorom krizom sa električnom energijom od 2013. godine, pokazuje Rojtersova analiza vladinih podataka, zbog nestabilnih vremenskih uslova i poteškoća u plaćanju uvoza goriva usred opadanja deviznih rezervi i oslabljene valute.