Studija izaziva zabrinutost u vezi sa mašinama za pripremu formula za bebe u prahu

Studija izaziva zabrinutost u vezi sa mašinama za pripremu formula za bebe u prahu

Studija akademika Univerziteta Svansea o sigurnosti pripreme formule za dojenčad u prahu otkrila je da 85% od 74 mašine za pripremu formule za dojenčad koje su roditelji testirali u domovima u Velikoj Britaniji ne proizvode vodu koja bi bila dovoljno vruća da ubije sve štetne bakterije u formuli za dojenčad, a to bi moglo predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje bebe.

Ovo je upoređeno sa 69 roditelja u studiji koji su koristili čajnik za zagrevanje vode koja se koristi za pripremu formule za bebe, gde je 22% prijavilo temperature vode koje nisu bile dovoljno tople da ubiju sve štetne bakterije. Studija je objavljena u časopisu Maternal & Child Nutrition.

Skoro tri četvrtine odojčadi u Velikoj Britaniji se hrani formulom za odojčad u prvih šest nedelja života, a to se povećava na 88% do šestog meseca starosti.

Odojčad hranjena formulom imaju veći rizik od gastrointestinalnih infekcija u poređenju sa dojenom1, što se delimično može pripisati bakterijskoj kontaminaciji od: same formule za odojčad u prahu (koja se ne može učiniti sterilnom), opreme koja se koristi za hranjenje, kao i pripreme formula za odojčad sa nečistim rukama. Da bi se smanjio rizik od takvih infekcija, NHS je usvojio preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da vodu koja se koristi za pravljenje formule za bebe treba prokuvati i ohladiti, tako da bude na temperaturi od najmanje 70°C kako bi se eliminisale bakterije. .

Studija, koja je istraživala bezbednost prakse pripreme formula za odojčad u poređenju sa smernicama NHS-a, koristila je metode nauke u zajednici i uključivala roditelje beba uzrasta od 12 meseci ili manje. Otprilike polovina od 143 roditelja (74 osobe) koristilo je mašine za pripremu formule za odojčad, dok je preostalih 69 roditelja koristilo čajnike za prokuvavanje vode za pripremu formule za odojčad.

Dr Aimee Grant, viši predavač javnog zdravlja, koja je vodila studiju, rekla je: „Bila sam zabrinuta što sam otkrila da od 74 mašine za pripremu formula za bebe koje su testirali roditelji, čini se da 85% nije uspelo da dostigne temperaturu od najmanje 70°C , za koji NHS kaže da je potreban za ubijanje svih bakterija koje mogu da žive u praškastoj formuli za odojčad.“

„Ako su neki roditelji zabrinuti, savetovao bih im da kupe termometar za hranu i testiraju temperaturu samo tople vode koja izlazi iz njihove mašine (ali da ne koriste ovu testiranu vodu u ishrani, zbog potencijalne kontaminacije); ako je ispod 70°, nemojte koristiti mašinu za pripremu formule za odojčad i kontaktirajte proizvođača mašine.“

Jonie Cooper, roditelj koji je učestvovao u studiji, rekao je: „Kada sam prvi put testirao svoju mašinu za pripremu, koristeći podešavanje za flašu formule od četiri unce, imao sam temperaturu od 52°C. Kada sam to video, bio sam šokiran jer sam verovao da mašina prati smernice NHS-a o temperaturi vode, jer je posebno dizajnirana za bebe. Savetujem roditeljima da koriste mašinu za pripremu kako bi proverili temperaturu vode.“

Studija preporučuje čvršću zaštitu potrošača u marketingu uređaja za pripremu formula za odojčad kako bi se zaštitila odojčad od bakterijske kontaminacije u vezi sa formulama za dojenčad. Važno je da formula bude pripremljena u skladu sa smernicama NHS kako bi se izbegli rizici od kontaminacije koja može dovesti do ozbiljne bolesti, pa čak i smrti.

Istraživači traže da se ažuriraju zahtevi za označavanje formula za odojčad kako bi bili u skladu sa smernicama NHS-a i SZO tako što će se prikazati informacije da formula za odojčad u prahu nije sterilna, optimalna temperatura vode i rizik od nekorišćenja dovoljno tople vode, uz navođenje važnosti pranja ruku. i rutinska sterilizacija sve opreme za hranjenje.

Studija takođe preporučuje da se ove poruke javnog zdravlja dele tokom prenatalne i postnatalne podrške hranjenju odojčadi, u skladu sa smernicama UNICEF-ove inicijative za prijateljstvo prema bebama. Konačno, istraživački tim savetuje da se bakterijske gastrointestinalne infekcije kod novorođenčadi, posebno one koje dovode do hospitalizacije, treba mapirati na serije formule za odojčad i prateću opremu za pripremu kako bi se pružile informacije koje bi mogle da informišu mere za poboljšanje bezbednosti prakse hranjenja bebama u UK.

Profesor Robin Mai, glavni naučni savetnik u FSA, rekao je: „Nalazi ovog projekta naglašavaju važnost provere da li je voda koja se koristi za pripremu formule za bebe na temperaturi od najmanje 70°C, bez obzira na metod koji se koristi. U svetlu Ovim nalazima, preporučujemo potrošačima da provere da je voda koju toče mašine za pripremu formule za bebe najmanje 70°C i, ako to nije slučaj, treba da kontaktiraju proizvođača, njihovo lokalno odeljenje za standarde trgovine ili savet građana.“

„FSA blisko sarađuje sa drugim partnerima, uključujući Kancelariju za bezbednost proizvoda i standarde, kako bi utvrdila da li su potrebne dalje radnje.“