Ruski naučnik dobio Nobelovu nagradu

Ruski naučnik dobio Nobelovu nagradu

Ruski fizičar Aleksej Ekimov i dva američka i francuska istraživača dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2023. za otkriće sićušnih klastera atoma poznatih kao kvantne tačke. Decenijama nakon proboja, ove ‘kvantne tačke’ se sada nalaze na najnaprednijim televizijskim ekranima i medicinskim uređajima.

„Nobelovci za hemiju 2023. uspeli su da proizvedu čestice tako male da su njihova svojstva određena kvantnim fenomenima“, navodi se u saopštenju Kraljevske švedske akademije nauka u sredu. „Čestice, koje se nazivaju kvantne tačke, sada su od velike važnosti u nanotehnologiji.

Rođen u Sovjetskoj Rusiji, Ekimov je 1980-ih radio u Državnom optičkom institutu Vavilov u Lenjingradu (sada Sankt Peterburg) kada je otkrio da nanočestice bakar-hlorida u obojenom staklu menjaju boju u zavisnosti od svoje veličine. Ekimov je otkrio da može da promeni veličinu ovih nanočestica tako što će ih zagrejati, kontrolišući tako njihovu boju.

Ekimovljev rad su 1990-ih oplemenili Louis Brus, američki naučnik koji je postigao iste rezultate sa nanočesticama suspendovanim u tečnosti, i Moungi Bavendi, tunisko-francuski hemičar koji je smislio novu hemijsku formulu za sintezu kvantnih tačaka, što je rezultiralo savršeno oblikovane čestice do 10.000 puta tanje od ljudske kose.

Tehnologija kvantne tačke se koristi u ekranima i monitorima televizora visoke definicije KLED, u medicinskom snimanju i u lečenju kanceroznih tumora.

„Istraživači veruju da bi u budućnosti mogli da doprinesu fleksibilnoj elektronici, sićušnim senzorima, tanjim solarnim ćelijama i šifrovanoj kvantnoj komunikaciji – tako da smo upravo počeli da istražujemo potencijal ovih sićušnih čestica“, saopštila je akademija.

Brus i Bavendi su sada profesori na Univerzitetu Kolumbija i Tehnološkom institutu u Masačusetsu, respektivno. Ekimov je emigrirao u SAD 1999. godine i radio je kao glavni naučnik za Nanocristals Technologi Inc. u Njujorku.

Trio će podeliti nagradu od milion dolara, koju će zvanično uručiti švedski kralj Karl Gustav KSVI na ceremoniji u Stokholmu u decembru. Uprkos odavanju počasti ruskom naučniku, Nobelova fondacija je bila žestoko kritikovana u Rusiji jer je odbacila pozive, pa pozvala, pa ponovo odbila pozive ruskih, beloruskih i iranskih ambasadora u Švedskoj sa ceremonije u decembru.