Metin Instagram, Fejsbuk će korisnicima iz EU naplatiti uslugu bez oglasa

Metin Instagram, Fejsbuk će korisnicima iz EU naplatiti uslugu bez oglasa

Meta Platforms želi da uvede planove pretplate bez oglasa za korisnike Instagrama i Fejsbuka u Evropi, izjavile su u utorak dve osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Razgovaralo se o nekoliko planova cena, ali je plan od 10 evra (10,49 dolara) mesečno najizvodljiviji, rekao je jedan od njih, dok je drugi izvor rekao da će biti sproveden u narednim mesecima.

Predlog je pokušaj kompanije Meta da se pridržava propisa Evropske unije koji prete da ugroze njenu sposobnost da personalizuje oglase za korisnike bez njihovog pristanka i da naškode njenom glavnom izvoru prihoda.

Ponuda izbora između besplatnog plana podržanog oglasima i plaćene pretplate može dovesti do toga da se korisnici odluče za prvi, pomažući Meta-i da se pridržava propisa bez uticaja na poslovanje sa oglasima.

U međuvremenu, Netfliksova pretplata za striming, koja naplaćuje 7,99 evra za osnovni plan, dok Alphabetov YouTube Premium košta oko 12 evra, a Spotify Premium usluga košta oko 11 evra.

Na mobilnim uređajima, cena za jedan nalog bi skočila na otprilike 13 evra jer bi Meta uračunavao provizije koje naplaćuju Apple-ove i Guglove prodavnice aplikacija, rekao je drugi izvor.

Kompaniju za društvene mreže ranije ove godine kaznio je irski komesar za privatnost podataka i rekao da ne može da koristi takozvanu pravnu osnovu „ugovora“ za slanje oglasa korisnicima na osnovu njihovih onlajn aktivnosti.

Meta je naknadno saopštila da namerava da zatraži saglasnost korisnika u EU pre nego što dozvoli preduzećima da ciljaju oglase kako bi odgovorili na evoluirajuće regulatorne zahteve u regionu.

Portparol kompanije Meta je rekao da kompanija veruje u „besplatne usluge koje su podržane personalizovanim oglasima“, ali istražuje „opcije kako bismo osigurali da se pridržavamo evoluirajućih regulatornih zahteva“.

Meta, Irska Komisija za zaštitu podataka odbila je da komentariše, dok Evropska komisija nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.