Naučnici identifikuju evolucionu kapiju koja pomaže bakterijama da postanu otporne na antibiotike

Naučnici identifikuju evolucionu kapiju koja pomaže bakterijama da postanu otporne na antibiotike

Naučnici sa Univerziteta u Šefildu otkrili su evolucionu kapiju koja pomaže ćelijama upale pluća da postanu otporne na antibiotike.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu PNAS, identifikovalo je genetski ožiljak koji je ostao u genomima bakterija jer postaju otporne na lečenje antibioticima.

Ovaj značajan napredak u razumevanju načina na koji nastaje rezistencija na antibiotike omogućiće naučnicima da bolje predvide koji će sojevi pneumonije postati visoko otporni u budućnosti, dajući im vremena da uvedu mere kontrole kako bi spasili živote pacijenata.

Pneumonija je veoma ozbiljna infekcija i treći vodeći uzrok smrti u populaciji Ujedinjenog Kraljevstva. Često su ove infekcije uzrokovane bakterijom koja se zove Streptococcus pneumoniae (S.pneumoniae). Antibiotici se daju pacijentima da ubiju bakterije, ali bakterije pronalaze načine da postanu otporne i ova rezistencija dugoročno ugrožava lečenje pacijenata.

Šefildski tim je otkrio da mutacije zvane pde1 deluju kao evolucioni prolaz kroz koji ćelije S.pneumoniae počinju da postaju otporne na antibiotike.

Glavni autor, dr Endrju Fenton sa Škole za biološke nauke na Univerzitetu u Šefildu, rekao je: „Pneumonija je opasna i smrtonosna infekcija i efikasan tretman antibioticima je od suštinskog značaja za negu pacijenata. Međutim, efikasnost antibiotika je sve više ugrožena jer bakterije koje izazivaju upalu pluća vremenom postaju otporne na lečenje antibiotikom.

„Ovo istraživanje je identifikovalo genetski ožiljak koji je ostao u genomima bakterija jer postaju otporne na lečenje antibiotikom. Ovo je veliki korak napred u razumevanju kako nastaje rezistencija i kako bismo mogli da je predvidimo.

„Ako razumemo pojavu rezistencije na antibiotike, onda možemo predvideti koje grupe bakterijskih sojeva postaju opasnije. Dajući nam vremena da uvedemo mere kontrole kako bismo zaustavili njihovo širenje, spasavajući živote pacijenata.“

Tokom poslednjih 10 godina bilo je mnogo velikih asocijacija genoma i genetskih studija fokusiranih na otpornost na antibiotike S.pneumoniae, ali one do sada nisu dovele do efikasnih ublažavanja.

Ova studija je značajan korak napred u molekularnom razumevanju rezistencije i dodaje pde1 nekoliko odabranih mutacija za koje se zna da podstiču rezistenciju na antibiotike kod S. pneumoniae.