Susedstva sa većim strukturnim nedostatkom povezanim sa ekstremima u težini novorođenčadi

Susedstva sa većim strukturnim nedostatkom povezanim sa ekstremima u težini novorođenčadi

Beba rođena prevelika ili premala je izložena riziku od neželjenih ishoda od rođenja tokom svog života, uključujući probleme sa neurološkim razvojem i ponašanjem, dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost. Trudnoća je prozor za intervenciju, sa ciljem da se rodi zdrava beba normalne telesne težine kako bi se smanjili ovi ozbiljni zdravstveni rizici.

U potencijalnoj kohorti roditelja koji su prvi put rodili iz čitavih Sjedinjenih Država, istraživači su otkrili da je veća verovatnoća da će ljudi koji žive u naseljima sa visokom stopom strukturalnih nedostataka imati bebu čija je težina pri rođenju bila prevelika ili premala.

Ova studija je nedavno objavljena u časopisu Akušerstvo i ginekologija, i koju je vodio istraživački tim sa Medicinskog centra Veksner Univerziteta Ohajo i Medicinskog fakulteta.

„U vreme kada su programi javnog zdravlja usmereni na poboljšanje zdravlja u trudnoći pod kritičnom pretnjom finansiranja, uključujući VIC, SNAP i Medicaid, ovi nalazi naglašavaju važnost širokih strukturnih intervencija za rešavanje pristupa prenatalnoj nezi, ishrane i sigurnosti hrane i prihoda. za poboljšanje ishoda trudnoće i budućeg zdravlja dece“, rekao je vodeći istraživač studije Kartik Venkatesh, MD, Ph.D., lekar za medicinu majke i fetusa, epidemiolog i direktor programa za dijabetes u trudnoći u medicinskom centru Ohajo State Vekner.

Istraživački tim je koristio novu i inovativnu meru, Indeks deprivacije područja (ADI), da bi odredio socioekonomski nedostatak područja u kojem osoba živi. ADI se može geokodirati sa adresa stanovanja i može dati uvid u odnos između prihoda u komšiluku, obrazovanja, zaposlenja i kvaliteta stanovanja i zdravstvenih ishoda.

Studija je obuhvatila 8.983 osobe u njihovoj prvoj trudnoći i razmatrala je uticaj života u naselju sa većim socio-ekonomskim nedostatkom u ranoj trudnoći, mereno ADI, na težinu novorođenčeta. Ovi rezultati su prilagođeni prisustvu drugih faktora, uključujući starost, gojaznost, dijabetes i hipertenziju, kao i druge društvene faktore, kao što su rasa i etnička pripadnost, Medicaid osiguranje i obrazovanje.

„Ovi nalazi sugerišu da nepovoljni faktori zajednice koje osoba iskusi u ranoj trudnoći, kao što su nesigurnost stanovanja, nedostatak prevoza, nedostatak pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i sistemski rasizam, imaju trajni uticaj na dete pri rođenju i mogu da postave scenu za doživotni razvoj deteta“, rekao je koistraživač studije Villiam Grobman, MD, lekar za medicinu majke i fetusa i profesor akušerstva i ginekologije.