Istraživači otkrivaju obećavajući tretman za borbu protiv bolničkih superbakterija

Istraživači otkrivaju obećavajući tretman za borbu protiv bolničkih superbakterija

Istraživačica otpornosti na antibiotike u državi Fullerton Marija Soledad Ramirez i njeni studenti otkrili su obećavajući novi terapeut za lečenje Acinetobacter baumannii, superbakterije koja se obično nalazi u bolnicama i otporna je na mnoge antibiotike.

Acinetobacter baumannii otporan na karbapenem, nazvan CRAB, je patogen sa ograničenim mogućnostima lečenja antibiotikom. Nedavno je privukao pažnju zbog svoje brze prevalencije u bolničkim i zdravstvenim ustanovama i globalnog širenja. Bakterije, koje su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli kao hitna pretnja otporna na antibiotike, izaziva teške infekcije kod ranjivih pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom.

U svojoj studiji, istraživači su testirali različite sojeve bakterija mlečne kiseline, poznate kao LAB, da vide koliko dobro sprečavaju rast A. baumannii. Ispostavilo se da je jedan soj, nazvan Lacticaseibacillus rhamnosus CRL 2244, efikasan u zaustavljanju rasta A. baumannii — pa čak i u izazivanju smrti bakterije, rekao je Ramirez, profesor bioloških nauka.

„Bakterije mlečne kiseline su vrsta bakterija koja bi mogla biti obećavajuća opcija lečenja. U ovoj studiji smo pogledali kako se različiti LAB sojevi mogu boriti protiv CRAB-a koristeći različite testove i proučavajući na genetskom nivou odgovor A. baumannii“, rekao je Ramirez.

Ramirezova najnovija studija koja navodi ove nalaze kao moguće rešenje objavljena je u Scientific Reports.

Rezultati istraživača pokazuju da Lacticaseibacillus rhamnosus CRL 2244 ima moć da se bori protiv A. baumannii.

„Ovi nalazi mogu biti nova alternativa za lečenje ovih infekcija, bilo samostalno ili zajedno sa drugim tretmanima“, dodao je Ramirez. „Naš najnoviji rad je uzbudljiv korak u pravom smeru. Međutim, moramo dalje da istražimo ove nalaze kako bismo ovo učinili pravom opcijom za lečenje infekcija Acinetobacter baumannii otpornim na karbapenem.“

Koautori rada su Nikolas Salzameda iz CSUF-a, predsedavajući i profesor hemije i biohemije; studenti bioloških nauka Briea Gasca i Nardin Georgeos, stipendista programa Bridges to Stem Cell Research; i alumna Dema Ramlaoui (B.S. biološka nauka-molekularna biologija i biotehnologija), koja se prijavljuje na medicinski fakultet.

Salzameda pomaže u ekstrakciji aktivnih hemijskih komponenti i doprineće predstojećim eksperimentima.

Gaska je prošle godine radio zajedno sa Ramirezom, studirajući molekularnu biologiju i biotehnologiju. Dodiplomsko istraživačko iskustvo je proširilo njeno znanje, poboljšalo njene laboratorijske veštine i povećalo njeno samopouzdanje i težnju ka karijeri u nauci.

„To je bila najbolja prilika u mojoj akademskoj karijeri i podstakla je moju želju da nastavim da doprinosim otkrivanju novih načina borbe protiv patogena otpornih na više lekova u cilju unapređenja javnog zdravlja“, rekao je Gaska, bivši naučnik u Univerzitetskom pripremnom programu za istraživačke karijere, što podiže svest učenika o mogućnostima istraživanja i mentorstva.

Iako je ovo prvi objavljen istraživački rad Gaske, ona se raduje budućim istraživačkim iskustvima koja će je pripremiti za postdiplomske studije i karijeru u biotehnologiji.

„Biti koautor na ovom radu je tako veliko dostignuće, i nadam se da će to pokazati mojim budućim poslodavcima posvećenost i kredibilitet koji imam za ovakvu vrstu istraživanja.“

Istraživački saradnik i prvi autor Sesilija Rodrigez, gostujući naučnik iz Argentine od kraja 2021. do marta 2022. godine, takođe je odigrala ključnu ulogu u projektu.

Rodrigez, pomoćnik istraživača u CONICET-CERELA (Centro de Referencia Para Lactobacilos), stručnjak je za rad sa bakterijama mlečne kiseline, uključujući istraživanje različitih aspekata njihove funkcionalnosti. Njena istraživačka grupa u CONICET-CERELA obezbedila je LAB sojeve za realizaciju projekta.

„Tokom njene posete Cal State Fullertonu, testirali smo aktivnost različitih LAB sojeva protiv rezistentnih sojeva A. baumannii. Ona je takođe doprinela eksperimentima ekstrakcije RNK i pomogla u pisanju rada“, rekao je Ramirez.

Ramirez je istakao važnost istraživanja za stvaranje novih i efikasnih antibiotika za borbu protiv infekcija uzrokovanih bakterijama otpornim na više lekova – i spasavanje miliona izgubljenih života širom sveta.

„Važno je da nastavimo sa proučavanjem i razvojem LAB-a kao potencijalnog tretmana za borbu protiv CRAB infekcija kako bismo nam dali više mogućnosti da se nosimo sa ovim infekcijama koje je teško lečiti“, rekla je ona.