Studija Stounhendža preokreće 100 godina staru teoriju

Studija Stounhendža preokreće 100 godina staru teoriju

Tim koji predvode istraživači sa Odeljenja za geografiju i nauke o Zemlji, Univerziteta Aberistvit u Velikoj Britaniji, otkrio je tajnu o kamenu Stounhendž 80, takođe poznatom kao „oltarski kamen“, sugerišući da nije došao iz istog izvora kao i drugo korišćeno kamenje. u izgradnji. Za mnoge manje kamenje se veruje da potiču iz izvora udaljenog 140 milja od Stounhendža, ali oltarski kamen je drugačiji i može biti iz kamenoloma mnogo daljeg.

U članku „Stounhendž oltarski kamen verovatno nije nastao iz starog crvenog peščara anglo-velškog basena: vreme je da proširimo naše geografske i stratigrafske horizonte?“, objavljenom u Journal of Archaeological Science , istraživački tim opisuje kako je novo stečene informacije obaraju stogodišnju teoriju.

Oltarski kamen u Stounhendžu je jedinstven kamen među plavim kamenjem Stounhendža zbog svog sastava peščara, koji je u suprotnosti sa pretežno magmatskim plavim kamenom koji čini unutrašnji krug Stounhendža. Plavi kamen se odnosi na manje kamenje u Stounhendžu, koje ima plavičastu nijansu kada je mokro.

Prethodne teorije su sugerisale da je oltarski kamen nastao iz formacije starog crvenog peščara u zapadnom Velsu, slično kao i drugi plavi kamen prvenstveno iz oblasti Minidd Preseli u zapadnom Velsu.

Formacija starog crvenog peščara nastala je pre oko 400 miliona godina kada su se sudarila današnja Evropa i Severna Amerika. Delovi formacije mogu se naći sa obe strane Atlantika i čak na severu do Grenlanda i Norveške.

Da bi istražili poreklo oltarskog kamena, istraživači su sproveli različite analize, uključujući optičku petrografiju, prenosivu KSRF analizu, automatsku SEM-EDS analizu i Ramansku spektroskopiju na uzorcima iz formacije Starog crvenog peščara u anglo-velškom basenu. Jedna značajna karakteristika oltarskog kamena je visok sadržaj barijuma, što ga razlikuje od većine drugih uzoraka iz bazena i plavog kamena.

Nalazi ukazuju da je sadržaj barijuma u ​​oltarskom kamenu neobičan. Iako nekoliko uzoraka formiranja basena odgovara njegovom sastavu, smatra se da su iz istog izvora kao i oltarski kamen zbog suprotnih mineralogija. Ovo izaziva sumnju u poreklo oltarskog kamena u anglo-velškom basenu, što ukazuje na potrebu da se geografski i stratigrafski proširi pretraga na severnu Britaniju i da se razmotri potraga za peščarima mlađeg doba.

Plavo kamenje, pretežno magmatskog porekla, prvobitno je nazvano „strano kamenje“ od strane prvih bagera u Stounhendžu jer je bilo za razliku od većeg i lokalnog sarsen kamenja. Smatra se da lokalni izvor velikog kamenja koji se koristi u građevinarstvu dolazi sa udaljenosti od 15 milja, što je, sa više od 55 metričkih tona po kamenu, još uvek prilično izvanredan poduhvat i ukazuje na dubok značaj za lokaciju na kojoj su bili transportovani.

Većina plavog kamena je nabavljena u oblasti Minidd Preseli u zapadnom Velsu, 140 milja zapadno od Stounhendža, što predstavlja jednu od najdužih transportnih razdaljina poznatih od izvora do gradilišta spomenika bilo gde u svetu.

Istraživači predlažu da na osnovu njihove studije, oltarski kamen treba da bude „deklasifikovan“ kao plavi kamen, prekidajući vezu sa plavim kamenjem Stounhendža izvedenim iz Minidd Preselija. Ako je tačno, potraga za poreklom oltarskog kamena je tek počela.

Dok su mnoge astronomske teorije predlagane i razotkrivane tokom godina, jedan aspekt koji je potvrdila arheologija je da je tokom 5.000 godina struktura imala mnogo usvojenih značenja. Mesto za sahranjivanje mrtvih, mesto za traženje svetog isceljenja, mesto za kontemplaciju, a ako postoji lokalna tradicija, druidska ili neka druga, bilo bi logično da se spomenik ugradi u skupove.

Rituali svih vrsta su se bez sumnje odvijali usred kamenja, među kojima je i savremeni turistički obred pravljenja selfija. Šta god da je prvobitna namera, nasleđe Stounhendža je u beskrajnom smislu čuda, misterije, mašte i snimaka sa odmora koje pruža.