Kina dovodi u pitanje istorijsko sletanje Indije na Mesec

Kina dovodi u pitanje istorijsko sletanje Indije na Mesec

Indijski Chandraiaan-3 nije sleteo na ili blizu južnog polarnog regiona Meseca, tvrdi kineski naučnik Ouiang Ziiuan. Pošto Kina planira da dođe do istog regiona sledeće godine, naučno rivalstvo između Pekinga i Nju Delhija se zahuktalo.

Čandrajan-3 je sleteo na Mesec 23. avgusta na geografskoj širini od 69 stepeni, za koju indijski naučnici kažu da se nalazi u regionu južnog pola Meseca.

„Ovo nije u redu“, rekao je Ouiang za novine Science Times na kineskom jeziku prošle nedelje, prema Blumbergu. „Mesto sletanja Chandraiaan-3 nije na južnom polu Meseca, ne u regionu južnog pola Meseca, niti je blizu regiona južnog pola Meseca.

Ouiang je tvrdio da dok bi geografska širina od 69 stepeni na Zemlji bila dobro unutar antarktičkog kruga, manji aksijalni nagib Meseca znači da se njegov južni polarni region prostire između 88,5 i 90 stepeni. Prema Ouiangovoj definiciji, Chandraiaan-3 je sleteo 619 kilometara (385 milja) od ovog regiona.

Ouiang je kosmohemičar i geohemičar i smatra se ocem kineskog programa istraživanja Meseca.

Bez obzira na korišćenu definiciju, Chandraiaan-3 je sleteo južnije od bilo koje prethodne misije na Mesecu. NASA je 1968. godine spustila sondu na 41 stepen južno, dok je Kina dostigla 54 stepena južno na suprotnoj strani Meseca 2019. Pokušaj ruske svemirske agencije Roskosmos da spusti sondu na 69 stepeni južno propao je prošlog meseca kada je Luna-25 lender se srušio na površinu Meseca.

Reakcija na sletanje Chandraiaan-3 bila je pomešana u Kini. Kineska vlada nije formalno čestitala Indiji na postignuću, a Pang Zhihao, „viši svemirski stručnjak“ iz Pekinga, rekao je za državni list Global Times da Kina poseduje naprednije rakete i lunarne rovere od onih koji se koriste na Chandraiaan-u. 3 misija.

Međutim, Global Times je takođe primetio da su drugi kineski naučnici „izrazili svoje iskrene čestitke“ Nju Delhiju na misiji.

Iako su i Kina i Indija članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i grupe BRIKS, one se smatraju geopolitičkim rivalima i sukobljavale su se poslednjih godina oko pomorskih pretenzija Pekinga u Južnom kineskom moru i preko granice sa Himalajem.

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) objavila je prošlog meseca da planira sletanje u blizini južnog pola Meseca sledeće godine. Prema CNSA, misija Chang’e-6 će videti rover koji će biti poslat da prikupi uzorke kamenja za transport nazad na Zemlju, što je podvig koji su ranije postigle samo Kina, SAD i bivši Sovjetski Savez.

Japan je, u međuvremenu, prošlog meseca pokrenuo svoju misiju „Mesečev snajper“, nadajući se da će do sledeće godine rasporediti sondu na nebesko telo i postići „tačko sletanje“ na samo 100 metara od cilja.