Švedski premijer pozvao vojsku i šefove policije dok nasilje bandi potresa naciju

Švedski premijer pozvao vojsku i šefove policije dok nasilje bandi potresa naciju

Švedski premijer pozvao je šefa oružanih snaga i policijskog komesara u pokušaju da zaustavi nasilje bandi, rekao je on u četvrtak, nakon talasa nasilja koji je odneo najmanje 11 života samo u septembru.

Dve osobe su ubijene u odvojenim pucnjavama u Stokholmu u sredu, a žena u svojim 20-im godinama, za koju se smatra da je nevini posmatrač, ubijena je kada je bomba srušila kuću u Upsali u ranim jutarnjim satima u četvrtak, piše Rojters.

„Ovo je teško vreme za Švedsku. Jedna 25-godišnja žena otišla je sinoć u krevet sasvim obično veče, ali se nikada nije probudila“, rekao je premijer Ulf Kristersson tokom retkog televizijskog obraćanja naciji.

„Lovićemo bande, pobedićemo bande“, rekao je on.

Kristersson je formirao manjinsku vladu desnog centra nakon prošlogodišnjih izbora uz podršku populističkih i antiimigrantskih švedskih demokrata, čime je okončano osam godina vladavine socijaldemokrata u Švedskoj.

Njegova koalicija je pobedila na izborima delom na osnovu obećanja da će zaustaviti rastuće nasilje bandi i pokrenula je niz inicijativa, kao što su veća ovlašćenja policiji i strože kažnjavanje za zločine sa oružjem.

Mere tek treba da stupe na snagu, ali Kristersson je za probleme okrivila bivše vlade.

„Neodgovorna imigraciona politika i neuspela integracija su nas doveli ovde“, rekla je Kristersson.

Švedska je imala liberalnu imigracionu politiku dugi niz decenija i primila je više imigranata po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska nacija tokom migracione krize 2015. Te politike je preokrenula bivša vlada predvođena socijaldemokratama, ali ih je Kristerssonova vlada pooštrila. Oko 20% od 10,5 miliona stanovnika Švedske rođeno je u inostranstvu.

Ranije u četvrtak, opozicione socijaldemokrate, najveća partija u parlamentu, pozvale su vladu da promeni zakon, dozvoljavajući vojsci da pomogne u zaustavljanju nasilja bandi.

„Ovo nije Švedska, ovo nije onakva kakva bi Švedska trebalo da bude“, rekla je liderka socijaldemokrata Magdalena Andersson na konferenciji za novinare.

Kristersson je rekao da je pozvao komesara nacionalne policije i vrhovnog komandanta oružanih snaga da procene opcije.

Policija procenjuje da je oko 30.000 ljudi u Švedskoj direktno umešano ili ima veze sa kriminalom bandi. Nasilje se takođe proširilo iz većih urbanih područja u manje gradove u kojima su nasilni zločini ranije bili retki.

Ranije ove nedelje, dve osobe su ubijene, a dve povređene kada je napadač otvorio vatru na bar u Sandvikenu. 11 smrtnih slučajeva u pucnjavi ovog meseca čine septembar najsmrtonosnijim mesecom od decembra 2019.

„Kriminalni sukobi u Švedskoj predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost i bezbednost zemlje“, rekao je komesar nacionalne policije Anders Tornberg u saopštenju.

„Nevini su ubijeni i povređeni. Činimo sve što možemo u policiji i zajedno sa drugima da zaustavimo razvoj.“