Brazilski banana pauk pomaže u lečenju erektilne disfunkcije

Brazilski banana pauk pomaže u lečenju erektilne disfunkcije

Pre tri decenije, brazilski istraživači počeli su da proučavaju neobičan neželjeni efekat od ujeda pauka od banane: toksin je ostavio žrtve sa prijapizmom, bolnom i upornom erekcijom.

Naučnici su bili inspirisani da razviju sintetički molekul koristeći neka svojstva otrova pauka kako bi stvorili gel za lečenje erektilne disfunkcije, koji sada prolazi kroz obećavajuća klinička ispitivanja.

Prekriven gustom smeđom dlakom i sa maksimalnom veličinom do 15 centimetara (šest inča), arahnid je jedan od najotrovnijih na svetu.

Nalazi se u nekoliko južnoameričkih zemalja i dobio je nadimak zbog svog uobičajenog prisustva na plantažama banana, ali se naziva i „pauk lutalica“ ili „naoružani pauk“.

U jugoistočnoj brazilskoj državi Minas Gerais, nalazi se u ruralnim područjima, kao iu urbanim centrima.

U Fondaciji Ezekiel Dijas (FUNED), medicinskom istraživačkom centru u glavnom gradu države Belo Horizonte, biolog nežno hvata jednog od pauka pincetom i stimuliše njegove očnjake da dobiju nekoliko kapi otrova.

FUNED zatim šalje otrov na Federalni univerzitet Minas Žerais (UFMG) koji istražuje koja komponenta bi se mogla replicirati za lečenje erektilne disfunkcije, koja pogađa desetine miliona muškaraca širom sveta.

„Otrov se koristi samo za učenje o svojstvima molekula“ koji izaziva prijapizam kod žrtava ujeda, rekla je Marija Elena de Lima, istraživač UFMG.

Brazilska biotehnološka kompanija Biozeus kupila je patent za molekul.

Kompanija želi da ga proda u obliku masti, koja bi se utrljala na penis kada je to potrebno, što bi rezultiralo erekcijom za nekoliko minuta, rekao je de Lima.

Molekul pokreće oslobađanje azotnog oksida, koji je neophodan za erekciju jer povećava cirkulaciju krvi i omogućava širenje krvnih sudova.

De Lima je rekao da bi istraživanje moglo biti posebno korisno u borbi protiv raka, jer muškarci koji boluju od raka prostate često odbijaju proceduru uklanjanja prostate jer može oštetiti nerve i dovesti do erektilne disfunkcije.

Nakon što je brazilska regulatorna agencija Anvisa odobrila prvu fazu kliničkih ispitivanja, lek je sada prešao u drugu od tri faze pre nego što je odobren za prodaju.

De Lima je rekao da je otkriće potencijalnog lečenja erektilne disfunkcije poruka „da se životinje ne uništavaju, čak ni otrovne, jer postoji prava biblioteka molekula koji su još uvek nepoznati“.