SAD podržavaju pacifički podmorski internet kabl usred konkurencije Kine

SAD podržavaju pacifički podmorski internet kabl usred konkurencije Kine

Sjedinjene Države podržavaju novi podmorski internet kabl koji povezuje nekoliko pacifičkih ostrva, prema planu za projekat koji je video Rojters, jačajući interese Vašingtona u regionu u kojem se bori za uticaj sa Kinom, prenosi Rojters.

Centralnopacifički kabl povezao bi Američku Samou sa Guamom – dve američke teritorije – i proširio bi se na još 12 pacifičkih ostrva, prema dokumentu koji pokazuje trasu kabla. Guam je dom ključne američke vojne baze.

Detalji o kablu su prikazani na industrijskoj konferenciji u Singapuru od strane programera, Paul McCann i John Hibbard, dva veterana konsultanta za podmorske kablove. APTelecom, američka konsultantska kuća za telekomunikacije, sprovodi studiju izvodljivosti. APTelecom, Hibbard i McCann su odbili da komentarišu.

Novi kabl bi mogao da poveže američke teritorije sa Papuom Novom Gvinejom, Samoom, Tuvaluom, Fidžijem, Nauruom, Maršalovim Ostrvima, Kiribatijem, Kukovim Ostrvima, Valisom i Futunom i Saveznim Državama Mikronezije, pokazao je plan.

Dalje finansiranje projekta će najverovatnije doći od multilateralnih donatora kao što su Svetska banka i agencije za pomoć u Sjedinjenim Državama, Australiji, Novom Zelandu, navodi se u planu.

Podmorskim internet kablovima obično je potrebno najmanje 3-5 godina da se razviju i instaliraju. Predloženi kabl bi se protezao hiljadama kilometara.

Izveštaj Bele kuće objavljen u ponedeljak nakon sastanka između lidera pacifičkih ostrva i predsednika Džoa Bajdena u Vašingtonu potvrdio je da će američka agencija za trgovinu i razvoj finansirati studiju izvodljivosti za kabl od 3 miliona dolara. U saopštenju se ne navode zemlje uključene.

Ovo bi bio prvi podmorski kabl koji povezuje Tuvalu, malu naciju od oko 11.000 ljudi, saopštila je USTDA u objavi na svojoj Fejsbuk stranici.

Podmorski kablovi sa optičkim vlaknima, koji prelaze preko dna okeana i prenose 99% transkontinentalnog internet saobraćaja, postali su ključna arena konkurencije između SAD i Kine, kako je objavljeno u istrazi Rojtersa u martu.

Ostrva u Tihom okeanu, koja formiraju ogroman luk severno od američkog saveznika Australije, su strateški važna za pomorske pokrete SAD i dom su vrednih minerala i ribarstva.

Ostrvske države u Pacifiku imaju ranjivu internet infrastrukturu. Tonga je prošle godine bila odsečena od globalnih telekomunikacionih mreža mesec dana nakon što su erupcija vulkana i cunami prekinuli njen jedini podmorski kabl.

Prošle godine, Bajdenova administracija se obavezala da će pomoći stanovnicima pacifičkih ostrva da se odbiju od pokušaja Kine „ekonomske prinude“. Peking je prošle godine potpisao bezbednosni sporazum sa Solomonskim Ostrvima, što je izazvalo strahove od militarizacije regiona.

Vašington je intervenisao pre dve godine kako bi sprečio kinesku kompaniju da izgradi još jedan podmorski internet kabl na pacifičkim ostrvima, preneo je tada Rojters.

Sjedinjene Države, Australija i Japan su se ove godine složile da plate i ožive taj projekat, poznat kao East Micronesia Cable. Povezaće ostrvske nacije Nauru, Kiribati i Mikroneziju.