Ispravljanje skolioze operacijom

Ispravljanje skolioze operacijom

Skolioza je stanje koje uzrokuje krivljenje kičme. Često se dijagnostikuje kod dece – možda tokom naglog rasta ili u periodu puberteta i oko njega. Međutim, može biti povezano sa drugim stanjima kao što su artritis, osteoporoza, infekcija ili povrede kičme. Postoje i druga stanja, uključujući urođene ili neuromišićne bolesti, koja doprinose zakrivljenosti.

Operacija je obično poslednje sredstvo za rešavanje problema. I kako objašnjava dr Jamal McClendon Jr., neurohirurg sa klinike Majo, nova tehnologija i tehnike poboljšale su bezbednost i vreme oporavka za pacijente koji imaju operaciju radi korekcije krivine.

Većina ljudi sa skoliozom ima blagu kičmenu krivinu koju njihov zdravstveni tim može pratiti tokom vremena ili se lečiti pomoću proteza za leđa i fizikalne terapije.

„Većini pojedinaca koje vidimo, ili ja vidim, u kancelariji, više od 90% ne treba nikakav oblik procedure“, kaže dr MekKlendon.

Ali kada je operacija neophodna, obično je minimalno invazivna, poboljšavajući bezbednost i vreme oporavka.

„Budućnost je veoma svetla u pogledu čuvanja stvari veoma bezbednim za pacijente koji treba da se podvrgnu ovim operacijama. Trudimo se da stvari budu što je moguće manje, posebno ako je preostalo dosta rasta kod naših mladih pacijenata“, kaže dr. McClendon. „Postoje pojedinci koji imaju veoma velike zakrivljenosti ili velike progresije krivina u kojima moramo da radimo neke operacije sa ograničenom pokretljivošću, ali onda ćemo možda jednostavno morati da se ograničimo na neke aktivnosti. Ali oni i dalje mogu da vode veoma, veoma aktivan životni stil.“

„Skolioza je stanje koje se veoma može lečiti. Dobar odnos sa lekarom za skoliozu i timom za skoliozu u celini pomaže u dugoročnom planiranju jer se odnosi na to da se obezbede da obline ne napreduju. A ako napreduju, da vi imate provajdera koji je fokusiran na vas kao pojedinca tako da mogu prilagoditi tretman u skladu s tim.“