Ukrajini potrebna pomoć IAEA u očuvanju funkcionalnosti nuklearnih elektrana

Ukrajini potrebna pomoć IAEA u očuvanju funkcionalnosti nuklearnih elektrana

Jedna od ključnih oblasti saradnje Ukrajine i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi da bude obnavljanje rada Zaporoške nuklearne elektrane (NE) nakon što Nacionalna nuklearna kompanija Ukrajine Energoatom ponovo preuzme kontrolu nad njom, izjavilo je ukrajinsko ministarstvo energetike nakon sastanka ukrajinskog ministra energetike Germana Galuščenka i generalnog direktora IAEA Rafaela Marijana Grosija, piše Ukrinform.

Prema Galuščenko, Ukrajini je potrebna međunarodna pomoć u obnavljanju rada Zaporoške NE nakon što legitimni operater Ukrajine povrati kontrolu nad njom. S tim u vezi, posebno je važno prisustvo misija IAEA u ukrajinskim nuklearnim elektranama, jer one omogućavaju međunarodnoj zajednici da prati posledice ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, uključujući njihov uticaj na poštovanje osnova nuklearne i radijacione bezbednosti.

Galuščenko je tokom sastanka naglasio da Rusija ignoriše sve preporuke IAEA u vezi sa deokupacijom Zaporoške NE i ne obraća pažnju na prisustvo predstavnika IAEA u elektrani. Zaporoška NE ​​radi više od godinu dana zbog ruske okupacije.

„Ovo su novi izazovi za ceo svet, koji se suočava sa pitanjima koja nikada ranije nisu postojala: kako oživeti nuklearno postrojenje koje je zaplenila jedna od država članica IAEA? Kako ćemo nastaviti sa radom fabrike nakon deokupacije? Svet nikada ranije nije morao da se suoči sa takvim situacijama“, rekao je Galuščenko.

U međuvremenu, ukrajinski ministar je zahvalio šefu IAEA na naporima da se reši situacija oko ruske zaplene Zaporoške NE.