Grčka razvija plan za integraciju ilegalnih migranata usred nedostatka radne snage

Grčka razvija plan za integraciju ilegalnih migranata usred nedostatka radne snage

Grčka vlada radi na planu integracije stotina hiljada ilegalnih migranata za rad u poljoprivredi, građevinarstvu i turizmu, gde nedostaje radnika, prenosi „Evropska istina“.

Ministar za migracije Grčke Dimitris Kiridis rekao je da plan predviđa uključivanje 300.000 migranata, koji, prema procenama, već ilegalno žive u zemlji, da rade u nekim sektorima privrede.

„Moramo da smislimo šta da radimo sa stanovništvom koje je već u našoj zemlji, a da ne stvaramo dodatne magnete za druge migrante koji dolaze ilegalno“, rekao je Kiridis.

On nije izneo druge detalje plana, ali je u komentaru Rojtersu grčko Ministarstvo za migracije pojasnilo da će Kairidis zvanično predstaviti inicijativu na sastanku Kabineta ministara u oktobru.

Istovremeno, ministar poljoprivrede Grčke Lefteris Avgenakis rekao je da pregovara sa Ministarstvom za migracije o rešavanju problema ilegalnih migracija. Prema njegovim rečima, zemlji je godišnje potrebno oko 180.000 radnika.

Kao i druge evropske zemlje, Grčka je doživela egzodus radne snage tokom pandemije COVID-19 2020. Ovo je kombinovano sa antimigracionim stavom desničarske grčke vlade, koja je na vlasti od 2019. godine.

Grčka odavno privlači hiljade migranata sa Bliskog istoka, Azije i istočne Evrope koji traže posao i bolji život u Evropi. Mnogi od njih godinama rade na crno u Grčkoj, uglavnom na farmama, u građevinarstvu ili kao domaći radnici.

Usred porasta nivoa ilegalne migracije poslednjih nedelja, Nemačka je najavila da će uvesti strože granične kontrole na granicama sa Poljskom i Češkom. Slične korake najavile su i druge evropske države.