Trudeau se izvinio zbog priznanja ratnog veterana nacističke jedinice u kanadskom parlamentu

Trudeau se izvinio zbog priznanja ratnog veterana nacističke jedinice u kanadskom parlamentu

Kanadski premijer Džastin Trudo izvinio se u sredu zbog toga što je parlament priznao čoveka koji se borio zajedno sa nacistima tokom prošlonedeljnog obraćanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, piše AP.

Trudo je rekao da je predsednik Donjeg doma, koji je podneo ostavku u utorak, „isključivo odgovoran“ za poziv i priznanje tog čoveka, ali je rekao da je to greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu.

„Svi mi koji smo bili u Domu u petak duboko žalimo što smo stali i pljeskali, iako smo to učinili nesvesni konteksta“, rekao je Trudo pre nego što je ušao u Donji dom. „To je bilo užasno narušavanje sećanja na milione ljudi koji su poginuli u holokaustu i bilo je duboko, duboko bolno za jevrejski narod.

Trudo je ponovio izvinjenje u parlamentu.

Neposredno nakon što je Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, kanadski poslanici su ovacijama priredili 98-godišnjem Jaroslavu Hunki kada je predsednik Entoni Rota skrenuo pažnju na njega. Rota je Hunka predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Posmatrači su tokom vikenda počeli da objavljuju činjenicu da je Prva ukrajinska divizija takođe bila poznata kao Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljna jedinica koja je bila pod komandom nacista.

„Izuzetno je zabrinjavajuće misliti da Rusija i njene pristalice politizuju ovu ogromnu grešku kako bi pružili lažnu propagandu o tome za šta se Ukrajina bori“, rekao je Trudo.

U Moskvi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije ove nedelje da su ovacije za Hunku bile „nečuvene“, i nazvao to rezultatom „traljavog stava“ prema sećanju na nacistički režim. Ruski predsednik Vladimir Putin je svoje neprijatelje u Ukrajini predstavio kao „neonaciste“, iako je Zelenski Jevrej i izgubljeni rođaci u holokaustu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Entoni Rota podneo je ostavku u utorak nakon sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma i nakon što su ga sve glavne opozicione stranke pozvale da podnese ostavku.

Liderka vlade u Predstavničkom domu Karina Guld rekla je da je Rota pozvao i priznao Hunka a da o tome nije obavestio vladu ili delegaciju Ukrajine i da je njegov nedostatak dužne pažnje narušio poverenje poslanika.

U ranijem izvinjenju u nedelju, Rota je rekao da je samo on odgovoran za pozivanje i prepoznavanje Hunke, koja je iz okruga koji Rota predstavlja. Kancelarija govornika saopštila je da je Hunkin sin kontaktirao Rotinu lokalnu kancelariju da vidi da li je moguće da prisustvuje govoru Zelenskog.

Centar za proučavanje holokausta prijatelja Simona Vizentala nazvao je incident „mrljom na poštovanom zakonodavnom telu naše zemlje sa dubokim implikacijama kako u Kanadi tako i širom sveta“.