Ambasador Kube u SAD kaže da su molotovljevi kokteli bačeni na kubansku ambasadu „teroristički napad“

Ambasador Kube u SAD kaže da su molotovljevi kokteli bačeni na kubansku ambasadu „teroristički napad“

Ambasador Kube u Sjedinjenim Državama rekao je da je incident tokom vikenda u kojem je najmanje jedna zapaljiva naprava bačena na objekat kubanske ambasade „teroristički napad“, piše AP.

Šef misije kubanske ambasade, Lianis Tores Rivera, rekao je za Asošiejted pres u utorak da je incident u nedelju uveče bio deo obrasca napada usmerenih na kubanske misije u inostranstvu tokom poslednjih deset godina.

„Mislimo da je to teroristički napad koji se prema tome i prema istoriji terorističkog napada decenijama vrši protiv kubanskih diplomatskih misija“, rekla je ona.

Ona nije mogla da komentariše motivaciju napadača, koji je i dalje na slobodi, ali je rekla: „Mislimo da je poreklo, koreni, u ovom slučaju je politika agresije i mržnje prema Kubi koja je decenijama bila razlika između američke administracije i naše zemlje.“

Incident je i dalje pod istragom policije Vašingtona, Tajne službe i Stejt departmenta. Američki zvaničnici, uključujući savetnika predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i Stejt department, osudili su napad.

Tores Rivera je rekao da će ambasada nastaviti da funkcioniše normalno.

„Mi smo samo na oprezu i preduzimamo odgovarajuće mere koje se moraju preduzeti, koje se moraju preduzeti u ovakvim situacijama“, rekla je ona. „I mislim da bi u slučaju SAD kao zemlje domaćina, trebalo da ovo shvate kao poziv da obezbede osoblje ambasade i prostorije kako bi izbegli ili sprečili… ovakve napade u budućnosti.

Zvaničnici američkih organa za sprovođenje zakona rekli su u ponedeljak da istražuju napad, ali su rekli da nije bilo značajne štete i da niko nije povređen, kao i kubanska ambasada.

Službenici Tajne službe pozvani su oko 20 časova. Nedelja kao odgovor na napad na prometnu ulicu u delu grada Adams-Morgan.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez rekao je na sajtu društvenih medija Ks da je kubanska ambasada „bila meta terorističkog napada pojedinca koji je bacio 2 molotovljeva koktela“, vrstu sirove granate napravljene od flaše napunjene zapaljivom tečnošću i fitilja. koja je upaljena neposredno pre nego što je bačena.

2020. godine, Kubanac koji je tražio azil u SAD otvorio je vatru iz AK-47 na kubansku ambasadu, prskajući prednji deo zgrade sa skoro tri desetine metaka. Vlasti su saopštile da im je muškarac rekao da je otvorio vatru jer je želeo da ih „uhvati pre nego što oni njega“.

Pucnjava je ostavila rupe od metaka u staklu oko vrata ambasade, a meci su probili bronzanu statuu Hozea Martija, kubanskog pisca i nacionalnog heroja, kao i stubove i fasadu zgrade.

Kuba je izgradila ambasadu 1917. Zatvorena je u januaru 1961. kada su hladnoratovske tenzije između dve zemlje eskalirala, a ponovo je otvorena kao „odeljak za interese“ 1977. U julu 2015. ponovo je postala ambasada pošto su dve zemlje obnovile odnose pod Predsednik Barak Obama i predsednik Raul Kastro.

Ambasada se nalazi u prometnoj ulici između ambasada Poljske i Litvanije.