Sud u Njujorku potvrdio da Trampu može biti suđeno za prevaru

Sud u Njujorku potvrdio da Trampu može biti suđeno za prevaru

Sud u Njujorku utvrdio je da je bivši američki predsednik Donald Tramp možda počinio prevaru preuveličavajući svoje bogatstvo u finansijskim izveštajima kako bi dobio veće i profitabilnije kredite, piše Blumberg.

Sudija Okružnog suda na Menhetnu Artur Enghorn presudio je u predmetu koji je pokrenula državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms protiv samog Trampa, njegove dece – Donalda Trampa mlađeg, Ivanke i Erika Trampa, i rukovodstva Trampove poslovne imperije, Trampove organizacije.

Odluka sudije, koja se u američkoj pravnoj terminologiji zove skraćena presuda, zadovoljava preliminarni zahtev njujorškog državnog tužioca i daje zeleno svetlo da se Tramp privede pravdi u daljem suđenju, koje će početi 2. oktobra.

Prevara je jedna od sedam optužbi podignutih protiv Leticije Džejms, pa će se sud dalje baviti ostalima – pre svega optužbama za falsifikovanje poslovne dokumentacije i sastavljanje lažnih finansijskih izveštaja, kao i odštetnim zahtevom.

Podsetimo, istraga o Trampovoj poslovnoj imperiji prvi put je postala poznata 2019. godine nakon što je The Nev Iork Times objavio istragu o njegovoj poreskoj prevari. Prema njenim rečima, Trampovo poslovanje nije deklarisalo profit i kao rezultat toga nije uplaćivalo porez u budžet države Njujork, gde je registrovano.

U septembru 2022. godine, državni tužilac države Njujork, Leticija Džejms, podnela je građansku tužbu u slučaju prevare sa nekretninama protiv bivšeg predsednika Sjedinjenih Država.

Ona traži od suda da objavi trajnu zabranu Trampu i njegovoj deci da budu na rukovodećim pozicijama u kompanijama u državi, takođe im zabrani kupovinu nekretnina na pet godina i primora optužene da obeštete banke za gubitke u iznosu od 250 miliona evra. dolara.