Letonija će suzbiti ruske „nalepnice“

Letonija će suzbiti ruske „nalepnice“

Letonski vozači mogu biti privedeni, pa čak i optuženi za stavljanje nalepnica na braniku na svoja vozila, otkrila je državna policijska agencija zemlje u objavi na Ks (bivši Tviter) u ponedeljak.

Kao odgovor na fotografije nekoliko Letonaca koji se žale na automobile sa nalepnicama na braniku na ruskom jeziku, zvanični nalog letonske policije objavio je saopštenje u kojem se upozorava da „potencijalno provokativni natpisi na ruskom“ nisu dozvoljeni na vozilima s obzirom na „trenutnu geopolitičku situaciju“.

Vozači koji su se usudili da nose takve nalepnice na svojim automobilima mogu biti ispitani, privedeni, pa čak i optuženi za administrativni prekršaj „veličanja vojne agresije ili ratnih zločina“ ako odmah ne uklone uvredljivu nalepnicu i objasne razlog zašto je poseduju i njihove namere da ga prikažu, navodi se u saopštenju.

Policija je takođe ohrabrila Letonce da obaveste svoje komšije pozivanjem dežurne linije ako primete takve nalepnice.

Na osnovu istorije objavljivanja naloga, sve na ruskom se potencijalno može smatrati provokativnim. Zabranjene nalepnice uključuju „ja – ruski“ („Ja sam Rus“), „SILA V PRAVDE“ („Moć je u istini“) i sve što sadrži medvede.

Nakon usvajanja sankcija širom EU koje zabranjuju ulazak vozila sa ruskim registracijama u blok od 27 zemalja ranije ovog meseca, Letonija, Estonija i Litvanija počele su da odbijaju sva vozila sa ruskim registarskim oznakama sa svojih granica. Moskva je na sankcije odgovorila pretnjama da će povući diplomate iz Brisela i uvesti slična ograničenja evropskom saobraćaju.

Letonija je prošle godine zabranila javno isticanje slova Z i V, tvrdeći da njihova upotreba od strane ruskih trupa u ukrajinskom sukobu predstavlja veličanje ratnih zločina i vojne agresije. Letonci koji bezobzirno izlažu poslednje slovo latinice – koje ne postoji u ćirilici koja se koristi u Rusiji – mogu biti kažnjeni do 400 evra, dok kompanije mogu dobiti čak 3.200 evra. Bivša sovjetska republika takođe je zabranila održavanje javnih događaja u krugu od 200 metara od bilo kakvog spomenika u znak sećanja na Sovjetsku armiju.

Zakon je usvojen nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao sve nacije da „kriminišu“ korišćenje pisma, nazivajući njegovu kontinuiranu upotrebu ekvivalentnom podršci ruskom „varvarstvu“. Letonija je bila prva koja je to postupila, iako su to sledile Litvanija i Estonija manje od mesec dana kasnije, takođe zabranivši crno-narandžastu georgijevsku vrpcu istaknutu na sovjetskim pobedničkim medaljama.

Iako zemlja već dugo ima zakone o knjigama koji zabranjuju veličanje nacizma i komunizma, stotine se okupljaju godišnje da odaju počast nacističkim kolaboracionistima u zemlji bez uplitanja policije.