Vatikan vrši pritisak na svetske lidere u UN da rade na pravilima za smrtonosno autonomno oružje

Vatikan vrši pritisak na svetske lidere u UN da rade na pravilima za smrtonosno autonomno oružje

Najviši diplomata Vatikana pozvao je u utorak svetske lidere da stave pauzu na smrtonosne autonomne sisteme oružja za dovoljno dugo pregovaranje o sporazumu o njima, pridruživši se nizu govornika Generalne skupštine UN koji su izrazili zabrinutost zbog različitih aspekata veštačke inteligencije, piše AP.

„Imperativ je da se obezbedi adekvatan, smislen i dosledan ljudski nadzor nad sistemima oružja“, rekao je nadbiskup Pol Galager, ministar spoljnih poslova Svete Stolice, kada je najveći godišnji skup u diplomatskom kalendaru okončan. „Samo su ljudska bića zaista sposobna da vide i prosude etički uticaj svojih postupaka, kao i da procene svoje posledične odgovornosti.”

Vatikanu se takođe dopada ideja o stvaranju međunarodne organizacije veštačke inteligencije koja bi bila fokusirana na olakšavanje naučne i tehnološke razmene za miroljubivu upotrebu i „promociju opšteg dobra i integralnog ljudskog razvoja“, rekao je on.

UN će uskoro sazvati stručni savetodavni odbor za veštačku inteligenciju i verovatno će ispitati nauku, rizike, mogućnosti i vladine pristupe koji okružuju tehnologiju.

AI je sve veći interes za UN, kao i za nacionalne vlade, multinacionalne grupe, tehnološke kompanije i druge. Tema je privukla značajnu pažnju kako u skupštinskoj sali tako i na marginama ovogodišnjeg velikog sastanka, a govornici su izrazili nadu da će tehnologija pomoći svetu da procveta i zabrinuti da bi mogla da uradi upravo suprotno.

Sveta stolica, koja učestvuje u UN kao „stalni posmatrač“ bez prava glasa, dala je jednu od najopsežnijih primedbi o veštačkoj inteligenciji sa skupštinske govornice (iako je Britanija otišla toliko daleko da je veći deo svog govora posvetila toj temi).

Van Ujedinjenih nacija, Vatikan je godinama davao mišljenja o različitim komunikacionim tehnologijama. Galager je ukazao na nekoliko izjava koje je papa Franja dao ove godine o digitalnom svetu, uključujući: „Nije prihvatljivo da se odluka o nečijem životu i budućnosti poveri algoritmu.

Vatikanu se dopada ideja o stvaranju međunarodne organizacije za veštačku inteligenciju koja bi bila fokusirana na olakšavanje naučne i tehnološke razmene za miroljubivu upotrebu i „promovisanje opšteg dobra i integralnog ljudskog razvoja“, rekao je Galager.

UN će uskoro sazvati stručni savetodavni odbor za veštačku inteligenciju i verovatno će ispitati nauku, rizike, mogućnosti i vladine pristupe koji okružuju tehnologiju. Predstavnici iz industrije i stručnjaci izneli su brojne moguće okvire za svetsko telo veštačke inteligencije.

Galager je pozvao na početak pregovora o pravno obavezujućem paktu za upravljanje smrtonosnim autonomnim sistemima naoružanja – kolokvijalno poznatim kao „roboti ubice“ – i na „moratorijum na njih do završetka pregovora“.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je na zabranu takvih sistema ako funkcionišu bez ljudske kontrole ili nadzora i nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. On je pozvao zemlje da usvoje pravno obavezujuću zabranu do 2026.

Neke zemlje su zabrinute da bi im takvo ograničenje moglo vezati ruke ako njihovi neprijatelji ili nevladine grupe razviju takve sisteme. Postoje i pitanja o liniji između autonomnog oružja i kompjuterski potpomognutih sistema koji sada postoje.