Poljska traži od Kanade izručenje naciste iz Drugog svetskog rata

Poljska traži od Kanade izručenje naciste iz Drugog svetskog rata

Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek saopštio je da je preduzeo korake za izručenje iz Kanade devedestosmogodišnjeg naciste Jaroslava Hunke, koji je u Drugom svetskom ratu služio u SS diviziji Galicija.

„S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu u vezi sa odavanjem počasti pripadniku zločinačke nacističke formacije SS „Galicija“, u prisustvu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preduzeo sam mere da organizujem njegovo moguće izručenje u Poljsku“, napisao je Černak na društvenoj mreži Iks, prenosi Tass.

Asošijeted pres je objavio fotografije na kojima se vidi da su okupljeni tokom govora ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u kanadskom parlamentu 22. septembra aplauzima i ovacijama dočekali ukrajinskog nacionalistu, koji je služio u SS diviziji Galicija tokom Drugog svetskog rata, a predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota nazvao ga je „herojem“.

Zbog skandala sa pozivanjem naciste, kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli pozvala je danas na ostavku Rote, a incident je nazvala „apsolutno neprihvatljivim“ i „sramotom za parlament i Kanađane“.

Rota se danas izvinio zbog ovacija koje je u parlamentu dobio pripadnik nacističke formacije, a premijer Džastin Trudo je rekao da je poziv Hunki da dođe u parlament „duboko sramotan“ za Kanadu.