Moskva: Jermenski lider „pravi veliku grešku“

Moskva: Jermenski lider „pravi veliku grešku“

Politički kurs koji je izložio jermenski premijer Nikol Pašinjan u svom obraćanju povodom Dana nezavisnosti duboko je pogrešan, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak, dan nakon što je govor objavljen. Premijerove primedbe bile su samo pokušaj da se izbegne odgovornost za greške svoje vlade tako što će za njih okriviti Rusiju i flertovati sa Zapadom, dodaje ministarstvo.

Pašinjan je u nedelju doveo u pitanje „ciljeve i motive ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu“ usred nedavne eskalacije u spornom regionu u kojoj je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad njim u brzoj vojnoj operaciji.

Pašinjan je takođe optužio „saveznike na koje smo se oslanjali dugi niz godina“ da su „postavili cilj da razotkriju našu slabost i opravdaju nemogućnost jermenskog naroda da ima nezavisnu državu“, ne pominjući nijednu konkretnu naciju. On je takođe rekao da eskalacija u Nagorno-Karabahu i opasnosti sa kojima se suočavaju tamošnji etnički Jermeni „nemaju nikakve veze“ sa njegovom vladom.

„Svima nam je postalo jasno da su instrumenti ODKB [Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti] i jermensko-ruskog strateškog partnerstva nedovoljni da obezbede nacionalnu bezbednost Jermenije“, dodao je premijer, misleći na odbrambeni savez predvođen Rusijom. .

Rusko ministarstvo je u ponedeljak saopštilo da „direktni i indirektni napadi na Rusiju” u Pašinjanovoj izjavi ukazuju na to da „destruktivni… procesi inspirisani Zapadom i podstaknuti od… Jerevana nisu sporadične, već sistemske prirode”.

Vlada u Jerevanu namerno nastoji da odvrati Jermeniju od Rusije, navodi se, upozoravajući da, dok dve postsovjetske države imaju „u velikoj meri zajedničke interese u oblasti bezbednosti i razvoja“, Zapad samo nastoji da „nanese stratešku štetu Rusija“ i „destabilizovati evroazijski region“.

Moskva je uvek bila posvećena svojim obavezama kao saveznika i aktivno je doprinela bezbednosti, ekonomskom i kulturnom razvoju Jermenije, saopštilo je ministarstvo. Napori Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina pomogli su Jerevanu da izbegne „potpuni poraz“ u sukobu sa Azerbejdžanom 2020. godine, navodi se u saopštenju i dodaje da je Rusija posredovala u sporazumu o prekidu vatre koji je mogao da posluži kao osnova za rešavanje situacije oko sporni region Nagorno-Karabaha u budućnosti.

Umesto da se pridržava dogovora koji je posredovala Rusija, Pašinjan se okrenuo Zapadu i priznao suverenitet Azerbejdžana nad spornim regionom tokom pregovora u Pragu i Briselu. Ove akcije Jerevana ozbiljno su uticale na sporazum koji je Moskva pomogla da se postigne, kao i na status ruskih mirovnih snaga poslatih u Nagorno-Karabah u okviru tog sporazuma, objasnilo je ministarstvo.

Jermenija je „izgubila dragoceno vreme koje je moglo da se iskoristi za unapređenje pregovora o mirovnom sporazumu između Jerevana i Bakua, kao i za [izvođenje] razgraničenja i deblokadu regionalnih komunikacionih kanala“, što bi zajedno stvorilo dodatne bezbednosne garancije za samu Jermeniju, saopštilo je ministarstvo.

„Uvereni smo da vlada u Jerevanu pravi ogromnu grešku namerno nastojeći da uništi složene i vekovne veze između Jermenije i Rusije, kao i da svoju naciju učini taocem geopolitičkih igara Zapada“, saopšteno je iz ministarstva. rekao.