Er Frans-KLM kaže da planira da kupi 50 aviona Erbas A350

Er Frans-KLM kaže da planira da kupi 50 aviona Erbas A350

Er Frans-KLM saopštio je u ponedeljak da planira da naruči 50 dugolinijskih aviona Erbas A350, zajedno sa pravom kupovine za dodatnih 40, u svom najvećem – kupovina širokog trupa dok francusko-holandska grupa obnavlja svoju flotu za duge relacije, prenosi Rojters.

Privremeni ugovor uključuje i A350-900 i veće modele A350-1000, a avion će biti isporučen između 2026. i 2030. godine, saopštila je grupa nakon što je njen odbor podržao dogovor, za koji se procenjuje da vredi nekoliko milijardi dolara.

Privremeni dogovor sledi žestoko takmičenje između Erbasa i Boinga uz podršku proizvođača motora, dok su planeri flote avio-kompanije žonglirali dometom, veličinom i cenom kako bi pronašli zamenu za avione Erbas A330 i većinu starijih aviona Boeing 777 iz grupe.

The Air Current, industrijska publikacija, izvestila je ranije ovog meseca da se avio-kompanija približava narudžbini za 50 širokotrupnih mlaznjaka i da je jedan od faktora domet uključen u zaobilaženje ruskog vazdušnog prostora usred tekućih ratnih sankcija Ukrajini.

„Pretpostavljamo da je zabrana ruskih preleta sa nama barem na srednji rok“, rekao je generalni direktor Ben Smit novinarima nakon što je objavio naredbu.

Smit je rekao da je A350 pobedio u dometu ili veličini u poređenju sa njihovim ekvivalentima od 787 s obzirom na specifičan oblik postukrajinske mreže, dok veći Boing 777X tek treba da bude sertifikovan i neće biti dostupan u potrebnom vremenu.

Međutim, rekao je da će Er Frans-KLM razmotriti dvomotorni džambo sa 400 sedišta kako bi zamenio svoje dugolinijske avione Boing 777-300ER koji će nastaviti da lete tokom ove decenije.

Upitan o široko rasprostranjenim kašnjenjima u proizvodnji, Smit je rekao da je Er Frans-KLM razmišljao o podeli porudžbine između Erbasa i Boinga, ali je imao koristi od konkurentnih cena držeći se jednog dobavljača i da će i dalje imati raznovrsnu flotu.

Er Frans-KLM, proizvod spajanja francuskih i holandskih nacionalnih prevoznika 2004. godine, saopštio je da će mu sporazum dati fleksibilnost da raspodeli avione među svojim brendovima na osnovu tržišnih ili regulatornih uslova.

To uključuje mogućnost prebacivanja mlaznjaka na bilo koje nosače koje može kupiti, rekao je Smit. Er Frans-KLM je među potencijalnim udvaračima za predstojeću privatizaciju portugalskog TAP-a.

Takođe ostavlja otvorenu mogućnost da kapaciteti mogu biti zadržani u amsterdamskom Schipholu, gde je aviokompanija zaključana u sporu sa holandskom vladom oko ograničenja letova.

„Ako određene jurisdikcije u kojima imamo operacije postanu neodržive, ili povratak koji se očekuje u poslovnom slučaju više nije moguć, (to) nas može primorati da ih stavimo na drugo mesto“, rekao je Smit na pitanje o takvim operativnim ograničenjima.

Kupovina je poslednja faza sveobuhvatne obnove i pojednostavljenja flote od 500 ljudi koja je sprovedena pod Smitom od kada se pridružio grupi iz Er Kanade 2018.

To dolazi nedeljama nakon što je Erbas bio pogođen odlukom vlasnika Britiš ervejza IAG da naruči dopunu za Boing 787, nakon onoga što su industrijski izvori opisali kao razdor oko cena podrške sa dobavljačem motora A350 Rolls-Roice.

Airbus i Rolls-Roice su odbili komentar.

U Air France-KLM-u, oruđa za interno održavanje imaju partnerstvo za popravku sa General Electric-om, vodećim dobavljačem motora za 787. Da bi dobio posao i otvorio vrata za Airbus, Rolls je morao da prevaziđe tu očiglednu prednost za Boeing, rekao je Smith.

„Nije lako kao što možete zamisliti. Međutim, već smo naručili 41 (A350) tako da je Rolls prilično upoznat sa nama“, dodao je on.