Evropska komisija se nada da će obnoviti prošlogodišnji obim ukrajinskog tranzita kroz Poljsku

Evropska komisija se nada da će obnoviti prošlogodišnji obim ukrajinskog tranzita kroz Poljsku

Evropska komisija traži načine za proširenje kapaciteta Dunavskog transportnog čvorišta, koje čini oko 60 odsto svih pošiljki ukrajinskog izvoza hrane u treće zemlje, a istovremeno se nada da će proširiti kapacitete drugih pravaca unutar EU „Lanes solidarnosti, uključujući i preko Poljske.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean izjavila je to danas na konferenciji za novinare u Briselu nakon pregovora sa potpredsednikom Vlade Ukrajine Aleksandrom Kubrakovim, piše Ukrinforma.

Komisija sada razmatra očekivani obim poljoprivrednih dobara iz Ukrajine i ispunjavanje obaveza, očekujući neka poboljšanja, uključujući i oktobar, na Sulinskom kanalu, u pogledu njegovog kapaciteta.

Zvaničnik je priznao da neki kapaciteti za tranzit ostaju neiskorišćeni u okviru postojećih traka solidarnosti, uključujući i Poljsku. Ukoliko se ovakve mere sprovedu, očekivani mesečni obim će dostići 4 miliona tona, rekao je Poverenik.

Ona je napomenula da trenutno 60 odsto svih pošiljki ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda ide preko Rumunije, jer se korišćenje njenih dunavskih luka i luke Konstanca smatra najprirodnijim i najisplativijim. Istovremeno, evropski komesar je odgovorio na pojašnjavajuće pitanje novinara u vezi sa promenama u obimu transporta ukrajinskog izvoza hrane kroz trake solidarnosti u Poljskoj.

Uzimajući u obzir slučaj Poljske, zvaničnik je rekao: o Poljskoj: „Možete pogledati brojke o obimu robe prebačene prošle godine u odnosu na ovu godinu, i videćete da je tri puta manji. To znači da kapacitet trenutno nije u potpunosti iskorišćen.” To se dešava iz različitih razloga, rekla je Valean, priznajući da ne bi želela da ih komentariše.

Kako je objavljeno, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, EU i njene države članice pružaju Ukrajini značajnu političku, ekonomsku, humanitarnu i vojnu pomoć. EU je već u maju 2022. pokrenula takozvane „Solidarne trake“ na granicama sa Ukrajinom, što je zemlji omogućilo da nastavi sopstveni izvoz žitarica na svetska tržišta usred ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka.

U julu 2023. Rusija se povukla iz Crnomorske inicijative za žito, pokrenute zahvaljujući naporima UN i Turske, nakon čega su „Trake solidarnosti“ EU na kopnu i duž unutrašnjih plovnih puteva u Evropi ostale gotovo jedina prilika za Ukrajinu da nastavi izvozno-uvozne operacije.