Poljska  potpisala ugovor sa Lokid Martinom o kupovini helikoptera Apač

Poljska potpisala ugovor sa Lokid Martinom o kupovini helikoptera Apač

Ministar nacionalne odbrane Poljske Mariusz Blaszczak je tokom posete SAD potpisao ugovor sa američkim oružanim koncern Lockheed Martin o kupovini helikoptera Apache za poljsku vojsku.

Sporazumom između Poljske i Lokid Martina predviđena je kupovina helikoptera Apač, kao i stvaranje centra za njihovo održavanje u bazi fabrike VZL-1 u poljskom gradu Bidgošč na severu zemlje.

„Poljska će uskoro imati 96 Apača. To će biti najveća flota ovih helikoptera van Sjedinjenih Država“, rekao je Blaščak prilikom potpisivanja sporazuma u ​​fabrici Boinga u blizini Feniksa u Arizoni, gde se helikopteri proizvode.

On je na mreži X napisao da se prvi Apači očekuju u poljskoj vojsci 2024. godine.

AH-64 Apač je glavni jurišni helikopter u službi američke vojske od sredine 1980-ih, dizajniran za dvočlanu posadu. Opremljen je mitraljezom kalibra 30 mm i četiri čvora za vešanje oružja – obično već pomenutim nevođenim projektilima Hellfire ili Hidra 70.

Prošle godine Poljska je izrazila želju da kupi 96 helikoptera AH-64 Apač. Ove godine su njihovu prodaju, po proceduri, odobrili Stejt department i Kongres SAD.

Blaščak je ranije rekao da će SAD u početku prebaciti osam helikoptera iz svojih rezervi u Poljsku.